dimarts, 22 de gener del 2008

Anticicló, sol i boires

Bé, ja el tenim ací: el típic anticicló que la majoria d'hiverns, per aquestes dates, se situa damunt de la península Ibèrica. Unes altes pressions que provoquen un temps estable, sense precipitació però que porta altres fenòmens destacables, com ara la boira i les inversions tèrmiques.

L'absència de nuvolositat i un règim de vent de baixa intensitat fa que la diferència entre la temperatura diürna i la nocturna siga considerable, amb temps quasi primaveral al migdia i prou més fresc de nit. Però l'aire fred, que pesa més, tendeix a acumular-se al fons de les valls i fondalades, saturant-se d'humitat i formant la boira. Així l'ambient es queda fred en les zones fondes però, en contraposició, la temperatura és més alta en zones elevades: inversió tèrmica.

Per altra banda es poden formar boires costaneres, pel contrast tèrmic entre un mar fred i el terra que s'escalfa notablement.

Per tant no ens ha d'estranyar l'oratge que estem tenint: és ben normal al gener i es pot perllongar molts dies. No cal perdre de vista, però, que des que ha començat l'any la temperatura està per damunt de la mitjana.

(L'estació de Fontanars dels Alforins - Torrevellisca ja la tenim en funcionament i a tota pastilla: se li ha assignat l'estrella de qualitat destacada a Meteoclimatic).