dijous, 24 de juliol del 2008

39,2ºC: temperatura màxima (provisional) de l'any a Ontinyent

No cal que vos diga res: ha fet molta calor. De fet fins a l'hora de dinar la temperatura s'ha mantingut prou controlada, però després s'ha disparat amb l'ajuda d'un vent de ponent eixut i persistent. Quan escric açò (19:50) el vent de gregal més humit ha fet acte de presència i ha suavitzat les condicions meteorològiques: 31,8ºC i una humitat relativa més "normal": 45%.

Els 39,2ºC corresponen a l'observatori de Germanies, del company Jesús Martí (a qui cal felicitar perquè acaba d'incorporar un sensor de radiació solar). A eixa part de la ciutat el vent de ponent arriba molt escalfat després de travessar els carrers. Ací, al Llombo, la màxima ha sigut de 37,9ºC, mentre que a l'estació de sant Josep s'han assolit els 38ºC. A l'IES Jaume I també han arribat als 39,2ºC.

No volia dir-ho, però no és cert que les previsions meteorològiques fallen més que una escopeta de fira (m'atreviria a qualificar aquesta afirmació d'autèntica "llegenda urbana" adobada amb uns pessics d'un cert desconeixement de com s'elaboren). L'avís per temperatures extremes que els organismes oficials (AEMET, CEAMET) van llançar fa un parell de dies i que he donat a conéixer ací el trobe totalment justificat. Ara bé, sempre hi ha un marge d'incertesa que no cal deixar de banda. Demà també podriem patir temperatures superiors als 36ºC.

Altres temperatures màximes que s'han donat en poblacions pròximes han sigut els 38,0ºC de Cocentaina i Quatretonda, els 37,2ºC d'Otos i els 36ºC de Bocairent, Fontanars dels Alforins i Banyeres de Mariola, notables si tenim en compte que la temperatura nocturna en aquestes últimes poblacions baixa més, ja que es troben a major altura.

Adjunte tot seguit l'evolució de la temperatura, la humitat relativa, la direcció i la velocitat del vent. Fixant-vos una miqueta, podreu comprovar com la variació de la temperatura i la humitat relativa depén en gran mesura del vent.