dissabte, 27 de setembre del 2008

Inestabilitat i precipitacions per als pròxims dies

(Actualitzat el 25-set-08, 13:20)

Pareix que l'entrada de la tardor astronòmica vindrà acompanyada de temps rebolicat i tempestuós, amb precipitacions que podrien ser puntualment moderades en bona part de la façana mediterrània. I el millor de tot és que s'allargaria pràcticament tota la setmana, a partir d'aquesta mateixa nit de diumenge...

Els models numèrics de predicció, elaborats per potents ordinadors, sembla que per fi poden modelitzar amb fiabilitat el comportament atmosfèric dels pròxims dies, i els organismes competents fan públics els primers avisos a la població per tal que no ens pille "per sorpresa" algun fenomen violent (ruixats forts o avingudes pels barrancs). De tota manera, el comportament de l'atmosfera sempre és caòtic i un lleuger desplaçament dels nuclis d'inestabilitat podrien provocar que la cosa no passara de quatre gotes en algun lloc concret...

Des de la plana principal del web meteontinyent podeu consultar en qualsevol moment els avisos de l'AEMET i el CEAMET, així com les imatges dels radars i del satèl·lit. També les previsions particulars per a les nostres poblacions i comarques. De tota manera, ací tindreu actualitzats els mapes de risc de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), dins del programa Meteoalarm. Cliqueu en cada imatge per a més detalls:

Avisos per a hui:
Avisos per a demà:
Avisos per a despús-demà:

(Edició del missatge: 25-set-08, 13:20)

Tot pareix indicar que la situació de pluges es pot allargar fins el dimarts, amb probabilitat alta de patir un temporal de llevant en tota regla en bona part de la façana mediterrània peninsular. Vent amb llarg recorregut marítim, una bossa d'aire fred en alçada a uns -20ºC i presència de pols en suspensió, entre altres factors, corroboren la previsió. Ací teniu una anàlisi més acurada elaborada per l'equip de Tiempo Severo, i també el mapa d'alertes de fenòmens extrems actualitzat:



(Edició del missatge: 27-set-08, 12:55)

Finalment els models meteorològics han donat un tomb inesperat (o no tan inesperat, ja que encara pateixen moltes mancances) i la situació no passarà d'una situació de llevant sense excepcionalitat, encara que es poden acumular bones quantitats de precipitació en algunes zones de la Vall.

A mitjan setmana penjaré un resum mensual en el qual faré un balanç final de l'episodi.

1 comentari:

Anònim ha dit...

No pinta gens bé. Damunt m'han eixit goteres a la teulada (fa una setmana que estic esperant l'obrer per repassar-la) i fins que no alce el temps no puc moure una teula. Aniré preparant els poals, doncs.