dimecres, 24 de setembre del 2008

Sueca i Elx: dos fenòmens diferents

Ahir a la vesprada es van produir dos fets que recordaran durant molt de temps els aficionats a la meteorologia i, com no, els més directament afectats: quantitats immenses d'aigua en poc temps van provocar el caos a Sueca (Ribera Baixa) i Elx (Baix Vinalopó).

Cal aclarir que van ser dos fenòmens meteorològics diferents, tal com s'ha confirmat des de l'AEMET. En el cas d'Elx es va tractar d'una supercèl·lula, una tempesta més intensa de l'habitual, amb forts corrents ascendents i descendents en el seu interior que provoquen destrosses en la superfície i precipitació en forma d'aigua i pedra. Les quantitats de precipitació en la ciutat de les palmeres són contradictòries: oficialment van caure 70 mm en mitja hora, però un aficionat (Meteoelche) va mesurar 140 mm en un pluviòmetre manual, tal com es mostra a la fotografia:

(Fotografia: meteoelche)

Pel que fa a Sueca, es va produir un fenomen de realimentació per la presència de vent de llevant molt humit en superfície i ponent en capes mitjanes, reforçat per l'efecte orogràfic de la serra de Corbera, molt pròxima a la costa. Això va provocar que la precipitació caiguera en un punt molt concret, ja que la tempesta no es movia del lloc en tindre "combustible" de sobres. A moltes comarques costaneres valencianes coneixen bé com es multiplica la precipitació en xocar les masses humides amb les serralades pròximes a la costa. A la capital de la Ribera baixa es van recollir 389,2 mm en unes 6 hores, una quantitat desmesurada els efectes de la qual tots coneixeu.

A la Vall d'Albaida ha plogut poc en les últimes hores (més a la part oriental) i amb coneixement: a Ontinyent entre 2 i 3 mm en les últimes 48 hores. Sembla que la pluja ens donarà un lleuger "respir", però les previsions dónen molta aigua per al cap de setmana, tal com es mostra al següent gràfic (cliqueu sobre ell per a informació més actualitzada):