divendres, 19 de juny del 2009

Temps del 12 al 18 de juny de 2009. I la calor!

Abans de penjar el resum setmanal publicat quinzenalment al CRÒNICA, permeteu-me un comentari sobre les altes temperatures que hem patit hui. De fet, s'ha assolit la temperatura màxima anual, amb 36,7ºC a Ontinyent - Llombo i una dècima més a Ontinyent - Germanies i a Fontanars - Torrevellisca. Valor semblants s'han donat a altres poblacions de la Vall d'Albaida, i també de comarques veïnes com la Costera, la Canal de Navarrés, l'Alcoià, el Comtat i l'Alt Vinalopó.

De fet, a la faena (Petrer) ja notava un aire estranyament càlid, però no tenia accés a dades concretes. En pujar al cotxe, el termòmetre ha anat marcant uns 37-39ºC entre la citada població i Beneixama. A l'entrada d'Ontinyent marcava 38ºC, baixant a uns 36ºC quan he arribat a casa (el mateix valor que marcava l'estació). Val a dir, però, que els valors que mostren els sensors ubicats als cotxes no són exactes, i com a norma general pequen d'excés, marcant per sobre dels valors "estandaritzats". Això sí, donent una idea fefaent de l'escalfor que el nostre cos sent quan caminem per l'infernal asfalt de les nostres ciutats al sol.

I encara un altre detall: no es tracta d'una situació de ponent, sinó que ha bufat el nostre estimat gregal, que en situacions sinòptiques de relativa calma comença a presentar-se a mit matí, substituint la brisa terral, aportant humitat i frenant l'ascens del termòmetre. Però en altres ocasions bufa reescalfat i eixut, provocant jornades de calor sufocant com la d'avui.

Per acabar, un gràfic en el qual s'observa que el juny de 2009 està resultant més càlid que el de fa un any. Hi podeu comparar la temperatura dels últims dies:


I ara sí, el comentari publicat al CRÒNICA de paper este cap de setmana i que resumeix les dades dels últimes dies:

L’estiu meteorològic ja fa dies que ha començat, i el termòmetre ens ho ha fet saber d’una manera ben clara: màximes que han arribat als 35ºC i acusada sensació de basca en alguns moments. Per sort, les anomenades “nits tropicals” encara no han fet la seua aparició. Els pròxims dies seguirem amb temps estable, però el règim de brises impedirà que les temperatures s’enfilen.