diumenge, 12 de juliol del 2009

Després de la tempesta... torna la calor

La inestabilitat que els passats dies va afectar l'àrea mediterrània ibèrica es va manifestar en fenòmens tempestuosos, que com dic sempre, esdevenen en una autèntica loteria. Dijous no vam tindre "sort", però divendres, amb més hores d'insolació i vent humit entrant des del mar, es va formar una tempesta que va recórrer mitja província (per l'interior) de nord a sud i que va afectar la zona central de la Vall d'Albaida.

Dues imatges de radar (a les 17:50 i 18:20 hora local del divendres 10):
Font: temps.cat

Les quantitats recollides van ser molt irregulars, fet inherent als fenòmens tempestuosos. A Otos, per exemple, l'estació de Mario Mira va marcar 2 mm. A la part occidental de la Vall (Fontanars dels Alforins) no va arribar la precipitació, mentre que a la capital, Ontinyent, es van donar diferències importants entre una banda i altra de la ciutat. Al barri del Llombo i a la zona de sant Domingo es van recollir entre 3 i 4 mm, mentre que l'estació de Germanies es van recollir 13 mm., amb una intensitat de precipitació considerable. El pluviòmetre que tinc a la zona de santa Anna va marcar 9 mm. El granís també va estar present en alguns moments de l'episodi. Cal destacar, a més, que malgrat baixar la temperatura alguns graus, l'ambient no es va refrescar massa, i la sensació de "basca" va ser acusada en alguns moments.

Ahir dissabte es va restablir l'estabilitat atmosfèrica, i tot pareix indicar que tindrem, de nou, dies calorosos amb màximes entre 36 i 38ºC (podeu consultar les alertes corresponents de l'AEMET i el CEAMET) i mínimes tropicals al casc urbà de les poblacions de la Vall (entre 20 i 21ºC). És a dir, oratge típic de mitjan juliol.