dimarts, 20 d’octubre del 2009

Un front que arriba des de l'oest

Després del "bon oratge" que vam gaudir al pont del Pilar (o del 9 d'octubre, encara que no és estrictament un pont ja que els dies festius són consecutius), les temperatures han patit una davallada considerable (de fet s'han normalitzat els valors) i els núvols (amb alguna precipitació de poca importància) estan presents dia sí i dia també.

Una profunda borrasca està travessant la península Ibèrica d'oest a est, repartint per tot arreu un oratge ventós, plujós i fred: vaja, de plena tardor. Estes pertorbacions són les que aporten la major part de la pluviometria anual en bona part de la Espanya peninsular, però els fronts arriben desgastats a la nostra zona i no ens solen deixar precipitacions importants, a no ser que després es forme alguna baixa davant la costa mediterrània que impulse vent allevantat.

La sequera que arrossega part de l'Espanya anomenada tradicionalment "humida" és deguda a la poca presència d'estes pertorbacions que arriben per l'Atlàntic en els últims temps. Per contra, zones més eixutes i bona part de la franja mediterrània s'han vist afavorides per pluges més freqüents, provocades per baixes pressions situades estratègicament que han enviat vents humits i que han alleujat el dèficit hídric que patim periòdicament.

Encara no està clar què ocorrerà després del pas del front: potser tornen a pujar les temperatures degut al vent de ponent que ve darrere; també ens podria afectar alguna baixa "satèl·lit" formada a prop nostre. Però podria ser que s'obriguera el "passadís" que permet l'acostament de més borrasques atlàntiques. Seguirem atents l'evolució del temps meteorològic...