dimarts, 27 d’octubre del 2009

Oratge de setembre per Tots Sants

Estem gaudint d'un temps assolellat i estable que s'allargarà, com a mínim, fins a Tots Sants. En superfície ens veiem afectats per un pantà baromètric d'altes pressions relatives, i en alçada ens abraça una llengua d'aire càlid d'origen subtropical i estable, que manté ben allunyades les pertorbacions. Només alguns núvols baixos en zones costaneres (afavorits per vents marítims prou dèbils), boires en les valls interiors i núvols alts i prims d'algun front atlàntic trencaran la monotonia.

Sort que encara tenia a mà la roba d'estiu! Això sí, aneu en compte perquè les nits ja són llargues i de matinada refresca prou, donant-se una acusada oscil·lació tèrmica (diferència entre la temperatura màxima i la mínima del dia). Per què tingueu una referència, estos dies el termòmetre es mou entre els 12ºC de mínima i els 25ºC de màxima, aproximadament.

Ara mateix no es pot avançar si la situació actual es repetirà més sovint, donant-nos unes setmanes d'oratge estable i temperatures agradables o bé hi haurà un canvi radical del temps i l'aire fred entrarà a sac, per recordar-nos que l'hivern es troba a les portes.

dimarts, 20 d’octubre del 2009

Un front que arriba des de l'oest

Després del "bon oratge" que vam gaudir al pont del Pilar (o del 9 d'octubre, encara que no és estrictament un pont ja que els dies festius són consecutius), les temperatures han patit una davallada considerable (de fet s'han normalitzat els valors) i els núvols (amb alguna precipitació de poca importància) estan presents dia sí i dia també.

Una profunda borrasca està travessant la península Ibèrica d'oest a est, repartint per tot arreu un oratge ventós, plujós i fred: vaja, de plena tardor. Estes pertorbacions són les que aporten la major part de la pluviometria anual en bona part de la Espanya peninsular, però els fronts arriben desgastats a la nostra zona i no ens solen deixar precipitacions importants, a no ser que després es forme alguna baixa davant la costa mediterrània que impulse vent allevantat.

La sequera que arrossega part de l'Espanya anomenada tradicionalment "humida" és deguda a la poca presència d'estes pertorbacions que arriben per l'Atlàntic en els últims temps. Per contra, zones més eixutes i bona part de la franja mediterrània s'han vist afavorides per pluges més freqüents, provocades per baixes pressions situades estratègicament que han enviat vents humits i que han alleujat el dèficit hídric que patim periòdicament.

Encara no està clar què ocorrerà després del pas del front: potser tornen a pujar les temperatures degut al vent de ponent que ve darrere; també ens podria afectar alguna baixa "satèl·lit" formada a prop nostre. Però podria ser que s'obriguera el "passadís" que permet l'acostament de més borrasques atlàntiques. Seguirem atents l'evolució del temps meteorològic...

dijous, 1 d’octubre del 2009

Un bon grapat de litres en pocs dies

La situació de gota freda viscuda els passats dies arriba a la seua fi, i coincidint amb l'acabament del mes cal fer un recompte de les (impressionants) quantitats recollides. Faré ús de les dades del meu observatori Ontinyent - Llombo. Les quantitats recollides per altres observadors del terme poden diferir de les que citaré, i ser en alguns casos una mica superiors per trobar-se els pluviòmetres més a la vora de la serra o en indrets més afavorits pels vents o el ruixat de torn.

També haureu observat que la precipitació que ofereix l'estació automàtica és inferior a la real, malgrat els ajustos periòdics que li faig. A veure si en el pròxim episodi va més fina...

Fins el 31 d'agost s'havien recollit a la nostra ciutat 257,2 mm, que suposaven arrossegar un dèficit hídric malgrat els 42,8 mm del citat mes. Amb tot, l'excel·lent comportament dels últims mesos del 2008 va ajudar a tancar un bon any hidrològic (que comença l'1 de setembre i acaba el 31 d'agost de l'any següent) amb uns 683,1 mm, un centenar de litres per damunt del promig dels últims anys.

Però les extraordinàries quantitats recollides entre el 22 i el 29 de setembre (ni més ni menys que 283,6 mm en dos episodis) i uns quants litres més de les tempestes que es van produir entre els dies 13 i 20 arredoneixen un setembre per a recordar, amb 311,8 mm. En definitiva, en una setmana ha plogut el mateix que s'havia recollit en tot el que portàvem de 2009, deixant l'acumulat anual provisional en 569,0 mm que iguala, a més, el promig dels últims anys per a l'any sencer.

L'observador Pablo Guerra, responsable de l'observatori meteorològic del col·legi "La Concepción" també ha fet públiques les quantitats recollides. Segons informa, els 333,1 mm de setembre han convertit un any de sequera en un any plujós, assolint-se 598 mm en el que portem d'any. S'ha batut el rècord de setembre més plujós (el de 1989 amb 288 litres), però el 30 de setembre de 1997 encara conserva la dada de més pluja en 24 hores. (No s'inclouen ací els ruixats del dia 30, que van aportar uns 5 litres més a estes xifres).

Pel que fa a les quantitats de pluja en la resta del territori valencià, l'amic Sergi Segura ("meteonix") ha publicat un complet recull i ha elaborat el mapa corresponent (com sempre que hi ha un episodi de precipitacions extraordinàries). Una tasca impagable.

Malgrat el colp de mà a la sequera que començàvem a patir, convindreu amb mi en què eixes plogudes de caràcter torrencial tampoc són les millors per a què els assedegats terrenys beguen a gust, a part de fer malbé alguns conreus per inundació de bancals i causar no poques dificultats en camins i diversos elements urbans. Però cal mirar la part positiva del temporal, i els nombrosos aficionats a recórrer les serres durant la tardor buscant els preuats "esclatasangs", "bolets" o "pebrassos" estan d'enhorabona. I què em dieu de la recàrrega dels aqüífers? Si el que queda de tardor (i també l'hivern) les precipitacions es mantenen en els valors habituals donarà gust passejar pels nostres racons preferits; a més, podrem afrontar amb garanties el dur estiu mediterrani.

Però no avancem esdeveniments. Gaudirem del que tenim ara mateix i si plou més... la deixarem caure ben a gust.