diumenge, 24 de gener del 2010

I ara pluges i... més neu?

La peculiar orografia de la nostra comarca (oberta al nord-est, amb serralades al sud) fa que quan les condicions d'aire fred i la posició de les pertorbacions és l'adequada i envien gregal la pluja no es faça esperar.

Hui mateix estem tenint pluges marcades per eixe caràcter orogràfic, ja que les precipitacions fora d'esta zona han sigut inapreciables. Però a Otos porten ja 9 mm i 6 mm a Ontinyent.

De tota manera, l'episodi de precipitacions tot just comença ara mateix, i és que s'ha retardat una mica. Ens acompanyarà fins el dimarts i, com sol passar moltes vegades, quan l'entrada d'una massa d'aire molt fred ens abrace, potser les precipitacions ja ens estiguen abandonant. Si coincideixen estaríem parlant de nevades el dimecres, que assolirien més enllà de les nostres serres, que segur que es blanquegen inclús abans.

Per això cal seguir les previsions meteorològiques oficials (AEMET, CEAMET) i els avisos corresponents. El seguiment en temps "quasi" real el podeu trobar al fòrum ontimet, un lloc de trobada dels aficionats a la meteorologia de les comarques centrals valencianes, principalment.

L'hivern està resultant molt mogut; de fet enguany trobem a faltar la calma anticiclònica que molts geners s'instal·la sobre la península un bon grapat de dies i allunya les pertorbacions a altres latituds.