diumenge, 28 de febrer del 2010

Rècord de velocitat màxima del vent: 97 km/h

Són les 11 del matí del diumenge i gaudim d'un oratge tranquil, impensable fa només unes poques hores. Ahir va ser un dia memorable per als aficionats a la meteorologia.

Mentre tots estaven pendents de la "ciclogènesi explosiva" que travessava el nord-oest de la península (curiós que a una borrasca se l'anomene pel fenomen que la produeix), a bona part de la Vall d'Albaida i de la província de València gaudiem d'un dia ennuvolat i humit. De fet, poc abans de sopar, la temperatura era d'uns 11ºC i la humitat relativa del 92%, i s'havia format boira. El comentari a la desfilada del mig any era "com està refrescant", ja que havia estat bufant gregal humit. Però a poblacions veïnes d'Alacant al sud de la Mariola, i també a Bocairent i Fontanars, el dia s'havia caracteritzat per temperatures pròximes als 22º C, humitats baixes i vents terrals.

A més, la pressió atmosfèrica havia caigut fins als 997 hPa i l'alerta groga per vent seguia vigent.

De sobte, cap a les 21:15 hores, i en només tres minuts, una impetuosa entrada de vent de llebeig-ponent va capgirar la situació. La potent depressió "Xynthia" va xuclar aire molt càlid del sud i ens el va abocar sense pietat. La temperatura es va disparar dels 11 als 23ºC com he dit en uns tres minuts, la humitat va baixar del 92 al 38% i la boira va desaparéixer. El fort vent va estar bufant unes hores i a les 22:30 es va assolir la velocitat màxima mai registrada per l'estació del Llombo des de la seua entrada en funcionament el juliol de 2006: 97 km/h. A Otos es va arribat als 106 km/h, bufant sostingut a uns 73 km/h. Increïble de veritat. A poc a poc, i conforme anava avançant la nit, la temperatura s'ha normalitzat esta matinada (mínima de 11,8ºC) i el vent bufa de manera testimonial.

A més, segurament en molts llocs s'haurà batut algun rècord de temperatura màxima en el mes de febrer, com al meu observatori, que amb 23,6ºC s'ha superat la temperatura màxima de 23,3ºC que es va registrar al febrer de 2007.

En el següent gràfic podeu observar el canvi radical que es va produir en les variables meteorològiques que mesura l'estació:


Gràcies al membre dels fòrums ontimet i meteored "Adrià_ontinyent", que va seguir en temps real el fenomen, hem pogut tindre constància de la singularitat de la situació, ja que la configuració dels programes que enregistren les dades automàtiques (5-10 minuts) fan impossible endevinar que "allò" va passar en 2-3 minuts.

I malgrat tot, pareix que l'hivern encara no ha dit la seua última paraula, i haurem d'estar atents al cap de setmana pròxim... De moment, el dimecres pluja, i més avant ja veurem...