dijous, 11 de març de 2010

Però, quan s'acaba l'hivern?

Amb la primavera astronòmica a punt d'entrar (la meteorològica es dona per començada l'1 de març) i quan un 11 de març hom espera el típic oratge "faller" (bon solet al migdia que convida a portar màniga curta), estem patint gelades de matinada que podrien donar-se perfectament al gener o febrer. Al mateix temps, les màximes contingudes (13ºC hui mateix) allarguen eixe fred la resta de la jornada malgrat lluir el sol.

Fa pocs dies, els nostres veïns del nord rebien en bona part del seu territori una nevada excepcional, les conseqüències de la qual encara pateixen moltes famílies. No cal dir que si eixa borrasca "perfecta" s'haguera format uns quilòmetres més al sud seríem nosaltres els qui parlaríem d'una nevada històrica. També cal matisar que l'aire fred no arriba amb tanta força al nostre territori, i per això mai sabrem què hauria passat ací.

Els models mostren que el fred encara romandrà entre nosaltres uns quants dies, amb una entrada de gregal que provocarà ruixats divendres al centre i sud de la Comunitat que podrien ser de neu en cotes "mitjanes". Només a partir del dilluns l'oratge començaria a estabilitzar-se, amb una normalització de les temperatures màximes.