dimecres, 28 de juliol del 2010

Nous escenaris regionals sobre el canvi climàtic

L'AEMET ha publicat un nou treball (es pot consultar ací) sobre l'impacte de l'escalfament global sobre el clima de la península Ibèrica i la incidència en la reducció progressiva de les precipitacions la segona meitat del present segle.

Estes projeccions o escenaris climàtics regionals constitueixen un dels pilars fonamentals per valorar els impactes, la vulnerabilitat i les necessitats futures d'adaptació davant l'inevitable procés de canvi climàtic.

La premsa generalista, com sempre, busca l'efecte dels titulars impactants, com per exemple que les temperatures pujaran fins a 6ºC, i que Madrid, posem per cas, tindrà el clima que ara té Sevilla, i esta el mateix que Tucson. Podeu llegir la informació que publiquen EL PAÍS.com, EL MUNDO.es, ABC.es i EL PERIÓDICO.cat. Però vos recomane que feu una ullada a la informació que dóna la RAM (Revista del Aficionado a la Meteorología) i, com he dit al començament del text, la font original de l'AEMET.

Imatge d'EL PAIS.com, que no té pràcticament relació amb el canvi climàtic

Recordem que els escenaris futurs que descriuen l'hipotètic estat del clima en les diferents zones del planeta depenen extraordinàriament de les nombroses variables i condicions inicials que s'introdueixen en les equacions i models matemàtics, i per tant pateixen d'un marge d'error considerable. I no oblideu que la suma de les petites actuacions individuals de cadascú de nosaltres en el sentit de no empitjorar la situació ajudaran a frenar un canvi climàtic que patiran els nostres descendents d'ací a no massa anys.