divendres, 6 d’agost del 2010

El sisé juliol més càlid dels últims 40 anys

En el conjunt de la Comunitat, s'entén...

Segons l'avanç climatològic que publica la delegació territorial de l'AEMET, la temperatura mitjana (24,9ºC) ha sigut 1,4º C superior a la normal de juliol. Des de 1971, el juliol més càlid va ser el del fatídic 1994, amb 25,6ºC.

El passat mes no es va caracteritzar per pics de temperatura molt alts, sinó per la persistència en valors superiors als normals bona part del mes.

El dia més càlid va ser el 14 de juliol [l'únic amb entrada clara de ponent], en què oficialment es van assolir els 40,8ºC a Xàtiva i els 40,0ºC a Ontinyent.

Pel que fa a les nits tropicals, malgrat començar l'estiu amb nits fresquetes, hi ha moltes localitats costaneres que compten la totalitat de nits del mes com a tropicals (amb mínima > 20ºC).

La quantitat mitjana de precipitació s'estima en uns 9 litres per metre quadrat. El màxim de precipitació acumulada es va observar a l'interior nord de Castelló (60 l/m2 a Vilafranca el dia 22), mentre que va ser nul·la o inapreciable a les valls del Vinalopó, Vall d'Albaida, la Costera, la Ribera Alta i punts de la Safor, entre altres. Al 60% del territori valencià va ser inferior als 5 l/m2. En evolució temporal, ocupa un lloc central en la sèrie dels últims 40 anys, és a dir, no és dels més eixuts ni dels més humits.