divendres, 27 d’agost del 2010

Jornada històrica pels valors màxims assolits

Molt encertadament, a primera hora del matí, el cap de predicció del centre territorial de l'AEMET a València, Víctor Alcover, feia públic l'avís de nivell roig per temperatures màximes de fins a 42ºC en moltes zones del nostre territori, amb punts on es podrien assolir els 44ºC, com així ha sigut. La combinació de vent de ponent, una massa d'aire càlid en alçada i part del territori ja castigat per altes temperatures el dia anterior ha sigut el detonant d'una jornada que passarà a la història de la meteorologia valenciana. També el servei de vigilància meteorològica del CEAMET es feia ressò de la complicada situació que s'anava a viure hui.

S'han batut rècords de temperatura màxima en molts observatoris valencians, incloent la mateixa València ciutat: 43,0ºC, superant la dada del 23 d'agost del 1994.

A Ontinyent caldrà estar pendents de la dada oficial de l'observatori de la Concepció, però les estacions automàtiques del casc urbà han marcat màximes d'entre 41,0 i 41,4ºC. La de la Solana ha superat lleugerament els 42ºC. Cal dir que hi ha registrats dies més càlids a Ontinyent, i no pareix que vaja a batre's la "marca" dels 45,5ºC de juliol de 1994. La mínima d'esta matinada també ha sigut la més alta dels últims anys, situant-se al voltant dels 26,5ºC en el casc urbà. A mitjan nit el termòmetre marcava uns infernals 32ºC, fent difícil descansar en condicions. L'estació del Llombo s'ha quedat a dos dècimes dels 41,4ºC del 29 de juliol de 2009.

Així estava el mapa d'alertes este matí:

El mapa de temperatures màximes de la xarxa meteoclimatic ha quedat així:

I el llistat de les 10 estacions (amb auditoria de qualitat) amb màximes més elevades:

Per sort, la "ponentà" té les hores comptades i a partir de demà dissabte notarem un canvi radical en el temps: dominarà el vent de gregal que normalitzarà les temperatures (baixaran uns 8 ó 10 graus). Inclús podrien caure algunes gotes de cara al diumenge.

L'estiu ens tenia reservat un final d'agost d'infart.