dilluns, 25 d’octubre del 2010

Estabilitat atmosfèrica: fins quan?

Des de les pluges del final del "pont del Pilar" (que deixen un acumulat en octubre d'uns 56 litres per metre quadrat), l'oratge s'ha caracteritzat pel domini del sol, temperatures agradables al migdia i més fresquetes de nit. Les altes pressions, masses d'aire "estable", no provoquen vents destacats, i eixa calma atmosfèrica afavoreix la formació de boires a les valls i el fenomen de la "inversió tèrmica": l'aire fred s'acumula en les fondalades i les temperatures al final de la nit són més baixes que en zones altes de muntanya, quan normalment passa al contrari.

Hui ens han travessat bandes de núvols mitjans, però ha quedat un dia molt net i d'ambient eixut. En les pròximes hores les temperatures baixaran prou, donada la presència d'una massa d'aire fred. Però això durarà poc, ja que de nou l'oratge tranquil i assolellat ens acompanyarà la resta de la setmana.

A partir del dijous, però, l'anticicló que tancava el pas a les pertorbacions s'anirà retirant i el cap de setmana és possible que un front travesse la península. Caldrà vore si la nuvolositat associada porta alguna precipitació de poca importància, ja que tindrem vents terrals.

Per cert, ahir diumenge ens vam reunir alguns dels propietaris d'estacions meteorològiques automàtiques d'Ontinyent, per tal d'intercanviar experiències i pensar en alguns projectes futurs. Seguirem informant...