dimecres, 10 de novembre del 2010

Ja ha passat la forta borrasca Becky

Estos dies passats ens hem vist immersos en una situació de vents moderats i forts de ponent, acompanyats d'algunes bandes de núvols que han deixat precipitacions dèbils. L'origen de tots estos fenòmens el tenim en una profunda borrasca anomenada Becky, que a hores d'ara ja ha travessat la península d'oest a est.

El fet que tinga nom propi (com els huracans i altres tempestes tropicals) es deu al fet que s'ha format molt ràpidament: en qüestió de dos o tres dies, la pressió es va enfonsar de manera espectacular, ultrapassant el llindar per anomenar-la ciclogènesi explosiva. Per això els vents han sigut tan notables, sobretot al nord de la península. A la nostra zona s'han superat els 80 km/h, i moltes hores la velocitat sostinguda es va mantindre en valors d'uns 40 km/h.

Per a què pugueu copsar amb claredat la "potència" de la pertorbació, res millor que un gràfic de l'evolució de la pressió atmosfèrica al llarg de l'últim mes. Observeu com es va passar d'un anticicló d'uns 1030 hPa (una pressió considerable) a valors de 988 hPa, prou inèdits per estes contrades i com a molt se solen assolir una vegada a l'any (si arriba). La gràfica correspon a l'estació automàtica Ontinyent - Llombo: