dimecres, 22 de desembre del 2010

Un any fred, segons el balanç de l'AEMET a València

Acabant ja l'any 2010, és hora de fer balanços, i així ho ha fet l'AEMET a través del seu delegat a la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo.

Destaca el fet que l'any 2010 ha sigut el més fred des del 1993, i per suposat del que portem de segle. Esta afirmació cal matisar-la, ja que la temperatura mitjana assolida, 14,85ºC, és només 0,11ºC inferior a la del promig 1971-2000. Però com la tendència dels últims anys ha sigut d'un escalfament sostingut, l'any que ara acabem destaca com a més fred.

Només l'estiu es pot qualificar de càlid, ja que la resta de les estacions van tindre temperatures inferiors a les habituals.

A més, les dades no coincideixen amb altres estudis climàtics a nivell global, segons els quals 2010 seria un dels anys més càlids des de 1850. Una mostra més de la complexitat dels mecanismes climàtics, que provoquen grans contrastos regionals per a mantindre un equilibri global.

Pel que fa a precipitacions (i parlant sempre de mitjanes a escala autonòmica), s'han situat un 6% per damunt dels valors "normals", mostrant-se algunes anomalies, com per exemple que la tardor ha sigut més eixuta que l'hivern i la primavera, i que ha plogut per damunt dels valors mitjans en el sud i interior, degut a la persistència dels fronts atlàntics.

Trobareu tots els detalls de l'estudi en els següents enllaços:

Europa Press (valencià)
Levante-EMV
Las Provincias