dilluns, 24 de gener del 2011

I després del fred... la pluja

Seguim immersos en esta "onada de fred siberià", tal com s'ha titulat al seguiment especial que s'està fent al fòrum ontimet. Malgrat pujar una miqueta, les baixes temperatures seguiran presents els pròxims dies, però amb una novetat: dijous es presenta una situació de pluges generals en tot el territori valencià, gràcies a una pertorbació que circularà pel sud de la península i ens enviarà vents humits.

A més, com les temperatures seguiran molt baixes, és probable que siguen en forma de neu en cotes encara per confirmar. Per fi ha canviat la dinàmica atmosfèrica i el persistent règim de ponent de les últimes setmanes ens ha donat un respir. Adonem-nos que estem a punt d'acabar gener i no hem arreplegat ni una dècima de precipitació. Els últims mesos, per cert, tampoc destaquen per quantitats de precipitació significatives.

Com a curiositat, la temperatura mitjana d'ahir diumenge a l'observatori urbà del Llombo va ser de -0,7ºC, i des que ha començat l'hivern meteorològic (l'1 de desembre), s'ha batut per tres vegades el rècord de temperatura mínima. En concret, des de l'hivern del 2006, no s'havia baixat de -3,5ºC, i els -4,5ºC d'ahir diumenge representen la mínima absoluta del curt historial de l'observatori.

Cal fes esment dels greus problemes tècnics que està patint la xarxa meteoclimatic, fora de servei des del matí del diumenge. Una eina imprescindible tant per als aficionats a la meteorologia com per als mitjans de comunicació. Esperem que en breu torne a estar disponible. Estem orfes!