dijous, 18 d’agost del 2011

Visita a l'Alt de la Creu i a tres observatoris d'Ontinyent

Quatre aficionats a la meteorologia d'Ontinyent, habituals al fòrum d'ontimet, ens hem reunit per trobar-nos amb Pablo Guerra, l'observador d'AEMET a Ontinyent i que estos dies duu a terme el treball de camp adient per confeccionar les conegudes "cabañuelas".

Encara que en un principi la idea de la trobada era conéixer de prop la gàbia meteorològica manual del convent dels pares franciscans i l'estació automàtica instal·lada recentment per AEMET, diverses circumstàncies no ho han fet possible. Així doncs hem agafat camí cap a l'alt de la Creu (903 m), hem vist les estacions automàtiques que hi ha instal·lades i allà mateix Pablo ens ha il·lustrat sobre el mètode que segueix per confeccionar les "cabanyoles". He de confessar que allà dalt s'estava de meravella: un aire fresquet i humit ens ha acompanyat tota l'estona, fent la caminada molt agradable, però per contra no hem pogut gaudir de l'esplèndid paisatge que s'hi pot contemplar.


En una mena de "curset d'iniciació", Pablo ha compartit amb nosaltres tots (o molts) secrets del mètode que utilitza, i ens ha mostrat les plantilles que fa servir per plasmar les observacions de l'oratge i que després interpretarà per confeccionar les prediccions per tots conegudes. També ens ha donat molts detalls de la tasca que desenvolupa com a observador-col·laborador d'AEMET.


S'estiga o no d'acord amb estes prediccions, la tasca d'observació que fa Pablo està molt treballada i crec que no trobarem ningú que conega el clima d'Ontinyent tant bé com ell.

Després d'acomiadar-nos i deixar pendent eixa visita al "convent", ens hem apropat als observatoris de la Solana, sta. Anna-nord i Martínez Valls, a on els seus responsables ens han explicat les últimes modificacions realitzades per tal que les dades meteorològiques siguen més acurades. Val a dir que alguns d'estos observatoris d'aficionats s'estan professionalitzant amb l'adquisició de sensors molt sofisticats.