dimecres, 21 de desembre del 2011

Segur que arriba l'hivern?

Si parlem de l'hivern astronòmic, és evident que sí. Comença amb el solstici d'hivern, que fa referència a una posició concreta del sol a l'equador celeste que ve determinada invariablement per les lleis físiques i matemàtiques.

Ara bé, l'hivern meteorològic (desembre, gener i febrer) va començar fa tres setmanes però les temperatures que estem tenint estos dies ens fan dubtar. És clar que tenim molt poques hores de sol i la temperatura diürna no es pot disparar en excés, mentre que la llarga nit fa caure els termòmetres. Tot i així, la mitjana mensual ara per ara se situa en un grau i mig per sobre del que és habitual al desembre, en la línia dels mesos anteriors. Les altes pressions, situades de manera que ens fan arribat vent aponentat, i una massa d'aire càlid propicien estes temperatures tan suaus que estem tenint sobretot als migdies.

No obstant això, el cap de setmana de Nadal canviarà la direcció del vent: entrarà més humit i refrescarà l'ambient, portant alguns núvols baixos i potser quatre gotes.

I no oblidem que la tradicional estampa nadalenca de paisatges blanquejats per la neu no té cap sentit a les nostres comarques: és ben normal que al desembre o gener un potent anticicló estabilitze el temps i porte algunes boires i oratge eixut.