divendres, 13 de gener del 2012

Arriben canvis (per si algú oblidava que estem en hivern)

S'han escoltat estos dies molts comentaris de l'estil "açò no és normal", referint-se a l'oratge estable i sense pluges que ens acompanya des de fa un bon grapat de setmanes. Doncs bé, cal dir que sí, és una situació ben "normal".

Comencem amb algunes dades. Si mirem la temperatura mitjana d'esta primera meitat de mes a l'observatori del Llombo, 10,9ºC, observarem que és 1ºC superior a l'habitual. El mateix ocorre amb la temperatura mitjana de l'estació automàtica de l'AEMET al convent (10,3ºC), també una miqueta per damunt del que és habitual. Dades semblants trobarem en observatoris pròxims. Per tant, podem afirmar que gener està sent un mes lleugerament més càlid del que ho ha sigut els últims anys, però sense excessos.

A més, molts geners es planta damunt la península Ibèrica un potent anticicló que, a banda d'algunes gelades i boires, porta temps eixut i tranquil. Potser enguany s'ha avançat un poc però com hem comentat abans no és una situació inhabitual.

Però tot açò arriba a la seua fi. Les altes pressions es mouen i comencen a entrar per les nostres latituds pertorbacions que, amb l'aire gelat en alçada, portaran el primer episodi de pluges generoses de l'any a l'inici de la pròxima setmana. L'ambient serà fred i la neu pot fer acte d'aparició per les serres més altes del nostre territori (a partir d'uns 1000 metres segons els últims pronòstics).

L'episodi no s'allargarà massa, i ara mateix és una incògnita conéixer amb certesa l'evolució de l'oratge més enllà d'una setmana. Però la dinàmica atmosfèrica comença a canviar i s'obri la possibilitat d'entrades fredes que ens recordaran que encara queda molt d'hivern per davant.