dissabte, 19 de gener de 2013

Rècord absolut de pressió mínima a Ontinyent - Llombo

Pressió atmosfèrica al voltant de les 14:45 h a Ontinyent - Llombo. Per poc es queda curta l'escala!
 
A les 14:40 (hora local) del dissabte 19 de gener de 2013 s'ha enregistrat a l'observatori automàtic d'Ontinyent - Llombo la pressió atmosfèrica més baixa des que es prenen observacions (l'any 2006). En concret s'han mesurat 981,0 hPa, un valor més propi de latituds superiors i que previsiblement tardarem molt de temps en igualar.

Este rècord es pot fer extensible a la majoria d'observatoris del territori valencià, i és degut al pas d'una profunda pertorbació pel centre de la península ibèrica. A més, la disminució de la pressió s'ha produït a una velocitat extraordinària, ja que ahir divendres a la mateixa hora era de 1006 hPa, és a dir, una caiguda de 25 hPa en un dia. D'ahí l'expressió ciclogènesi explosiva, que tant s'ha escoltat estos dies.

Curiosament, a començament d'any es van aconseguir valors de pressió màxima considerables, d'uns 1040 hPa.

Per fer-nos una idea de l'excepcionalitat del fenomen, adjuntem el gràfic de la pressió atmosfèrica dels últims mesos:Després dels ruixats que s'han produït en les últimes hores, el vent es reforçarà en les pròximes hores, i la sensació de fred serà acusada.