dissabte, 12 d’octubre de 2013

Seguim esperant la pluja


Portem mes i mig de tardor meteorològica i la precipitació recollida en la majoria de comarques valencianes es pot considerar anecdòtica, inclús inexistent, llevat d'alguns llocs afavorits per alguna tempesta o ruixat més intens.

Deixant arrere eixe calorós començament d'octubre, les temperatures s'han normalitzat i ja refresca de matinada. L'atmosfera entra en una dinàmica diferent i l'aire fred va arribant des del nord amb més freqüència. Si acompanya l'entrada de vents marítims i donada l'elevada temperatura que en esta època de l'any té el mar, és habitual que es produïsquen temporals o episodis de pluja més o menys intensos o generals. Però portem unes setmanes en què, malgrat que els models meteorològics indiquen que s'han de produir algunes pluges (no gran cosa, la veritat), després no cau ni gota o com a molt alguna dècima.

Estem "gafats"? Els models meteorològics fallen més que abans? Hi ha algun factor que se'ns escapa?

Res d'això. A la llarga, el percentatge de fiabilitat dels models numèrics es manté, i és només casualitat que en poc temps detectem situacions consecutives en què no han estat massa encertats. Per altra banda, no tots els factors meteorològics que "disparen" el mecanisme de pluges generoses han coincidit encara. I a més, tots recordem tardors eixutes quan menys ho esperàvem. O tardors que allargaven perillosament la sequera estiuenca però que ens van regalar gloriosos temporals a finals de novembre o desembre.

No desesperem perquè encara queden un parell de mesos estadísticament plujosos. A més, les precipitacions que vam tindre a finals d'agost han permés "respirar" i mantindre uns excel·lents registres anuals.