divendres, 27 de juny del 2014

Juliol i agost: atenció a les previsions de temperatures extremes

Encara que algunes previsions anomenades "estacionals" intenten matisar alguns detalls sobre com serà l'estiu (meteorològicament parlant), tenen poca fiabilitat. Vos avisem: anem a patir calor i plourà poc (com sol passar cada estiu, per altra banda).

Ja sabeu que AEMET activa avisos meteorològics davant possibles situacions meteorològiques de risc, incloses les temperatures altes. La Direcció General de Salut Pública (Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient) també disposa d'un sistema de vigilància de temperatures extremes, i en estiu activa alertes a través del CEAMET quan es preveu que superen un llindar que puga portar riscos per a la salut de la població. És convenient anar revisant estes previsions cada dia.

Eixos llindars s'estableixen per "comarques climàtiques" i estan molt ben explicats ací. Per exemple, 33º pot ser una temperatura anormalment elevada en una població però no en una de la comarca veïna, en què l'alerta s'activaria a partir de 35º.

Com el cap de setmana es preveu que domine l'estabilitat i pugen les temperatures màximes, CEAMET ja ha fet públics els nivells de risc per al dissabte 28, que serà alt al sud de la Ribera Alta, la Costera i la vall d'Albaida (entre 33,5 i 38º de manera puntual).

Avisos del CEAMET per al dissabte 28 de juny

Estos mapes s'actualitzen diàriament i meteontinyent vos anirà informant si algun dia es preveu que la calor "se n'isca de mare". A la plana principal del nostre portal teniu l'enllaç corresponent a les alertes del CEAMET.

Si aneu a utilitzar l'aire condicionat, feu-ho d'una manera racional:
  • netegeu bé els filtres
  • poseu-lo en mode automàtic i a uns 25º
  • aprofiteu la ventilació natural sempre que siga possible
I donem per assumits altres consells de sentit comú per combatre la calor:
  • eviteu fer activitats físiques a partir de mig matí
  • protegiu-vos adequadament del sol (ulleres, cremes, etc.)
  • hidrateu-vos bevent aigua, sucs naturals, begudes isotòniques, etc.