dijous, 16 de juliol de 2015

Anem cap a un juliol de rècord?

A falta de quinze dies per a acabar el mes, la temperatura mitjana al nostre observatori del Llombo és la més alta de la sèrie de juliol, en concret +1,5º superior a la dels últims anys. L'anomalia a l'observatori oficial, amb una sèrie molt més llarga, arriba als +3,5º. Tenint en compte que tot just acabem de començar les tradicionalment setmanes més càlides de l'any, molt haurien de canviar les coses per a no tindre un juliol històric.

En realitat no s'estan assolint per la nostra zona pics de calor inusuals, ni tampoc es tracta d'una "onada de calor" estricta (que sí estan patint en altres llocs de la Península). Més bé és la persistència de temperatures superiors a les habituals la que està produint una sensació d'estiu "pesat". Encara hem de donar gràcies per l'absència de situacions de ponent-llebeig, que sí portaria els termòmetres a valors insuportables.

Amb tot, i gràcies a la gentilesa de José Ángel Núñez, cap de climatologia de la delegació territorial d'AEMET a València, tenim dades incontestables que confirmen l'excepcionalitat de l'episodi que estem patint.

Pel que fa a tot el territori valencià, amb 26,3º de mitjana, esta primera quinzena de juliol és la més càlida de la sèrie (+2,9º), amb una anomalia de +5º en zones de la muntanya d'Alacant i l'interior nord de Castelló.


Com dèiem abans, l'absència d'un règim marcat de ponent ha afavorit que les brises suavitzaren les temperatures en les comarques litorals.


 
 

Ací tenim les anomalies en alguns observatoris de referència:


Destaca el pic de calor del dia 7, amb 45,9º en Xàtiva o 44,9º en Ontinyent i gran part de la província de València per damunt dels 40º.

Com a conseqüència del calor, la temperatura superficial de l'aigua del mar és un 2º superior a l'habitual, en concret 26-27º, valor més propi de finals d'agost:


Això pot inhibir, a curt termini, l'eficiència de la brisa marítima que sol refrescar el litoral a partir del migdia.

De cara al cap de setmana tindrem un lleuger descens tèrmic més evident per l'interior que al litoral, mentre que al començament de la propera setmana es produirà altre pic de calor també més acusat per l'interior.