dilluns, 31 d’agost de 2015

Forta tempesta a Ontinyent i la Vall d'Albaida

És 31 d'agost i acaba oficialment l'estiu climatològic. L'últim mes no ha fet tanta calor com en juliol, però només s'han arreplegat 6 mm quan en altes poblacions els ruixats han sigut més generosos. El cel presenta un aspecte blanquinós per la pols en suspensió i la sensació de basca arriba als 42º. Les previsions parlen de tempestes per l'interior i, en efecte, una primera banda de nuclis travessa la província al voltant de les 6. Però cap a les 7, una negror desconeguda avança des de l'oest: nit tancada, llamp continu i pluja torrencial. En mitja hora es cau el cel i s'arrepleguen entre 20 i 25 mm a Ontinyent, i fins a 30 mm a Otos. Fortes ventades i un poc de granís completen l'inusual espectacle natural.

AEMET havia emés avisos per a bona part de l'interior valencià i els companys de Servimeteo també pronosticaven temps sever:
El model HARMONIE preveia la següent distribució de llamps:

El radar de Múrcia tenia este aspecte a les 19:10 (hora local):


A la mateixa hora, el satèl·lit mostrava l'espectacular formació nuvolosa al sud de València, la qual assolia una altura considerable:Així evolucionaven les variables meteorològiques a l'observatori del Llombo. La intensitat de la precipitació va ser d'uns 350 mm/h en el moment de màxima virulència de la tempesta. A banda de la baixada de la temperatura i la pujada de la humitat relativa, fixeu-vos en la pressió atmosfèrica i el vent:


A les 20 hores, el mapa de la meteoxarxa en línia d'AVAMET mostrava la precipitació caiguda:


  Per últim, una imatge dels llamps caiguts al llarg de la vesprada:En fi, una vesprada d'allò més entretinguda en què la nit es va presentar abans d'hora i un avanç de les tempestes que poden arribar els pròxims dies i, qui sap, pluges més generals a partir del cap de setmana.