dimarts, 2 de maig de 2017

Adéu a l'observatori Fontanars - Torrevellisca: canvi de lloc


Tal com vos van avançar fa uns dies a través de les xarxes socials, l'observatori meteorològic de Fontanars dels Alforins situat en les antigues bodegues Torrevellisca ha deixat de funcionar. Tant la gàbia meteorològica oficial, atesa pel company Vicent Úbeda des de l'any 2002, com l'estació automàtica gestionada per meteontinyent els últims 9 anys no poden continuar en la citada ubicació. Per tant, ens hem vist obligats a desmuntar-la i reubicar-la. Tenim molts seguidors de les dades meteorològiques d'eixe emblemàtic lloc que de segur les trobaran a faltar.


9 anys separen les dues imatges


Com és lògic, els socis d'AVAMET de la zona ens hem mobilitzat ràpidament per tal de trobar un lloc idoni per a reubicar l'instrumental. Havia de complir certes condicions: que no estiguera allunyat de l'actual, de manera que no es talle una sèrie climatològica centenària; que l'Agència Estatal de Meteorologia donara el vistiplau i proporcionara la instrumentació com més prompte millor; i que tinguera la infraestructura bàsica per garantir una connexió estable a internet que ens permeta gaudir en temps real de les dades de l'estació automàtica.

I podem dir-vos que, sortosament, i en qüestió de poques setmanes, el nou observatori ha quedat enllestit i ja està en funcionament. Es tracta d'un espai especialment condicionat situat darrere de l'estació de servei l'Alforí, que molt amablement ha cedit el terreny i la connexió a internet. AEMET ha tancat la parcel·la corresponent i ha muntat la nova gàbia amb l'instrumental adient (termohigrògraf i termòmetres de màxima i mínima oficials). També instal·larà pròximament una estació termopluviomètrica automàtica, amb la qual cosa la millora respecte a l'observatori anterior és ben evident. Per la nostra banda, Vicent i Eugenio s'han ocupat de la resta de gestions i el muntatge final de la Davis Vantage Pro2, que com abans ha quedat a 1,5 m del sòl natural. Hem renovat l'anemòmetre, que començava a fallar, situat ara en un pal metàl·lic a 7,5 m d'alçada.

Cal agrair a l'ajuntament de Fontanars dels Alforins la seua col·laboració i implicació en el projecte, així com a la Delegació Territorial d'AEMET a València per l'agilitat en el muntatge del nou observatori i el permetre utilitzar el terreny per a instal·lar la nostra estació. L'observatori ha quedat molt bé, i de segur que els pròxims anys donarà dades comparables a les de l'anterior. Podeu seguir-les a través dels canals habituals (web, MXO, meteoclimatic, Weather Underground, Awekas) o cada 4 hores directament a través d'un compte automatitzat de Twitter.

Algunes imatges del nou observatori:

Vista general de l'observatori


El cablejat de l'anemòmetre, ben protegit


Els 12 m del cable de l'anemòmetre van arribar "justets" a la caixa de connexions


Altra panoràmica de l'observatori. Al fons, l'anterior ubicació


Anemòmetre i penell a 7,5 m d'alçada. Pluviòmetre i sensors TH a 1,5 m del sòl natural


Ací s'instal·larà l'equipament automàtic d'AEMET


Pluviòmetre oficial Hellmann


Termohigrògraf de banda setmanal i termòmetres de màxima i mínima

[ EN CONSTRUCCIÓ ]

2 comentaris:

joan carles fortea ha dit...

Moltes gràcies per tot el treball,
Vicent Úbeda (MeteoFontanars) i Rafael Ferrandis (MeteOntinyent)
ENHORABONA !
poden estar ben orgullosos tots els habitants de Fontanars dels Alforins per tindre habitants tan aficionats i dedicats a la meteorologia com ara Vicent,
tots els que d'una manera o altra fem ús de les dades valorem el traball diari i altruista dels observadors meteorològics,sense els quals no seria possible mantindre la xarxa d'estacions, i donar informació puntual i diària,
gràcies Aemet pel suport i per continuar la sèrie, i creure en les persones,
i gràcies AVAMET, de la que tots som part, i si no ho sou, ja tardeu ;)
que funciona perquè hi ha membres com ara Vicent i Rafa que estan a peu d'estació dia a dia,
MOLTES GRÀCIES
per fer el traball que feu, amb molta afició i amb molta professionalitat,

vos seguirem , com hem fet fins ara, dia a dia,
gràcies de nou
Joan Carles

meteontinyent ha dit...

Gràcies Joan Carles per les teues paraules d'ànim i per la teua tasca de divulgació meteorològica i de recolzament als aficionats (alguns d'ells ja autèntics professionals!).