dissabte, 10 de setembre de 2011

El setembre que eixuga les fonts

La majoria de dites de temàtica meteorològica tenen darrere una explicació racional i sonen bastant encertades. Per això, quan sentim "Setembre eixuga les fonts, o s'emporta els ponts" podem esperar qualsevol cosa del mes que ara arriba al desé dia.

Enguany, un breu episodi d'inestabilitat va refrescar l'ambient un parell de dies al començament del mes, però les altes pressions s'han instal·lat damunt nostre i l'estabilitat atmosfèrica, amb temperatures diürnes prou elevades, s'està allargant i seguirà així uns quants dies més. Sort que les nits allarguen i això permet que l'ambient es refresque un poc a la matinada. Val a dir que no és gens estrany patir fortes calorades a estes alçades de l'any, ja que l'estiu és plenament vigent malgrat que la tardor meteorològica es considera començada el dia 1 de setembre.

En altres ocasions, el pas de pertorbacions per latituds més baixes, aportant aire fred en altura, amb vent d'origen marítim i temperatures de l'aigua del mar en màxims anuals provoquen aiguats de consideració: temporals que veritablement s'emporten els ponts.

A estes alçades del mes, la temperatura mitjana és d'uns 3ºC superior a l'habitual de setembre. És d'esperar, però, que els valors es normalitzen els pròxims dies i al final eixa dada termomètrica no siga tan exagerada. Tampoc podem descartar un canvi en la configuració atmosfèrica que ens porte eixes pluges que ja comencem a trobar en falta (des del 5 de juny només han caigut uns 40 litres per metre quadrat), però de moment no es veu res d'això a una setmana vista.

Més detalls al respecte al blog de l'oratge de RTVV.