dilluns, 17 d’octubre de 2011

Seminari de meteorologia i climatologia a Alcoi


El cap de setmana del 15 i 16 d'octubre va tindre lloc a Alcoi un Seminari de Meteorologia i Climatologia. Coordinat per Jordi Payà com a ponent principal (com sabeu, elabora i presenta la informació meteorològica a Canal 9-TVV des de febrer de 1990), van participar Enrique Moltó (climatòleg i col·laborador de Ràdio Alcoi) , Jesús Martí (responsable d'Ontimet, auditor de meteoclimatic i president d'AVAMET), Jesús Satorre (representant d'ACIF Alcoi), Mª José Estrela (directora de la unidad mixta CEAM-UVEG), Jorge Olcina (director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant) i Rafael Silvestre (president del Cercle Industrial d'Alcoi). Tot això dirigit per Ángel Carbonell (observador de l'estació meteorològica Mariola-Baradello) i gràcies a la gentilesa del CEMACAM Font Roja d'Alcoi. Com no, meteontinyent no podia faltar a la cita i en directe va narrar les diferents intervencions a través de twitter. Tot seguit teniu un resum del que van donar de sí les jornades.

 D'esquerra a dreta: Olcina, Satorre, Moltó, Silvestre i Estrela.

 Alguns dels assistents al seminari.

Amb un ambient una miqueta boirós, ullades de sol i 13ºC van començar les conferències. Després de la presentació, Jordi Payà va parlar de les primeres previsions del temps, passant pels primers calendaris que descrivien la successió dels fenòmens meteorològics (300 aC), les previsions catastrofistes i basades en l'astrologia de l'Edat Mitjana i l'aparició dels primers instruments meteorològics al segle XVII. Més avant arribaria la revolució amb la utilització del telègraf i recentment amb els satèl·lits meteorològics i l'eclosió d'internet.
Ens va explicar també algunes curiositats sobre les condicions de treball fa 20 anys a Televisió Valenciana i els pocs mitjans de què disposaven (mapes que arribaven de tant en tant per radiofax). Hui en dia la seua tasca és totalment diferent gràcies a la immediatesa de tota la informació que es pot trobar a internet (mapes, models, dades, ...) i l'aparició de la xarxa meteoclimatic, per exemple. Va fer un reconeixement a la tasca pionera dels companys de TV3, sempre per davant, i com s'afronten les situacions de risc meteorològic a la televisió.

  Jordi Payà, en una de les seues intervencions.

Rafael Silvestre, representant del Cercle Industrial d'Alcoi i gran aficionat a la meteorologia, ens va explicar com recullen dades pluviomètriques des de 1939 per a la "Comisaría de Aguas del Júcar". Una sèrie pluviomètrica molt interessant, sense dubte.

 Rafael Silvestre, president del Círculo Industrial

Instal·lacions de CEMACAM a la Font Roja

Després d'un recés per dinar i agafar forces, va intervindre Mª José Estrela, qui va exposar algunes de les últimes investigacions que ha dut a terme el seu equip. En concret, un estudi molt exhaustiu sobre la variabilitat de la precipitació a les nostres terres i les tendències que han trobat utilitzant la "desagregació sinòptica", és a dir, distingint el tipus de precipitació (frontal, convectiva, llevantades) i el lloc on cau (litoral, interior). Per altra banda, molt interessants i sorprenents són els resultats obtinguts amb els col·lectors experimentals de boira, que arrepleguen quantitats considerables d'aigua i que obrin diverses possibilitats d'aprofitament de la mateixa.

Mª José Estrela, d'UVEG-CEAM

A mitjan vesprada va arribar el torn del canvi climàtic. Tant Payà com Olcina van fer unes aportacions i reflexions de trellat. Payà es va mostrar partidari de prendre accions immediates i decidides, no només per pal·liar els efectes d'eixe canvi climàtic que ara per ara sembla prou evident, sinó per raons mediambientals. Per la seua banda, Olcina es va mostrar molt preocupat pels efectes que el canvi climàtic (que encara no s'ha demostrat que siga irreversible) comença a tindre en sectors econòmics tan importants com l'agricultura i el turisme, i els riscos que els fenòmens meteorològics extrems (cada vegada més freqüents) tenen sobre el territori; uns riscos que les administracions i iniciatives privades pareix que no tenen en compte.

Jorge Olcina, del laboratori de climatologia de la Universitat d'Alacant

L'última intervenció de la vesprada va estar a càrrec de Jesús Martí, que va explicar el funcionament de la xarxa meteoclimatic. I com a president d'AVAMET va aprofitar per comunicar als assistents que, en un parell de setmanes, l'associació d'aficionats a la meteorologia començarà a cobrar les primeres quotes als socis i a planificar les activitats que es duran a terme els pròxims mesos.

Jesús Martí, president d'AVAMET, davant un mapa de meteoclimatic.

Diumenge les jornades mostraren un caràcter més lúdic, amb visites a les estacions meteorològiques d'ACIF i Baradello Gelat i al recentment inaugurat museu del Clima de Beniarrés. Una bona excusa per apropar-se a esta població i gaudir dels paratges pròxims.

Estació meteorològica al Baradello d'Alcoi.

Jesús Satorre explicant el funcionament de les estacions d'ACIF.
 
 Enrique Moltó, guia de luxe al Museu del Clima de Beniarrés.

 Una de les sales del Museu del Clima.

Carbonell i Payà, organitzadors de les jornades, en el bonic paratge on vam dinar.

 Perspectiva del Benicadell des de la vessant sud.

Com sempre passa amb estos esdeveniments, ens vam retrobar amb vells coneguts i vam conéixer nous aficionats i aficionades a esta bonica afició que és la meteorologia. Un cap de setmana redó, sense dubte. Cal destacar finalment la bona organització i també la bonhomia dels experts que van compartir el seu temps amb nosaltres.