diumenge, 24 de març de 2013

Crònica de la commemoració del dia meteorològic mundial a Beniarrés


Amb motiu de la celebració del dia meteorològic mundial , i amb la participació de les associacions AMETSE (gràcies a Samu per l'esforç en la mobilització dels aficionats), AVAMET, el portal Meteovisión i el Museu del Clima de Beniarrés, va tindre lloc en el centre cultural "Joan Fuster" d'esta localitat del Comtat una jornada divulgativa. Més de 50 aficionats i públic curiós es van reunir per gaudir d'unes conferències d'alt nivell i unes visites guiades al Museu del Clima i a diferents indrets naturals pròxims d'indubtable interés.

El cartell era molt atractiu: Jorge Olcina i Enrique Moltó, tots dos de la universitat d'Alacant, i Manuel Toharia, director científic de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
 L'alcalde de Beniarrés, Luis Tomás, inaugura la jornada presentant a Olcina, Toharia i Moltó

Abans de les xarrades, i al llarg de tota la jornada, es va poder gaudir d'una exposició de fotografies meteorològiques en tres dimensions, un muntatge gentilesa de Meteovisión, la productora Estudis Villena i l'ajuntament de Beniarrés.

Les inevitables ulleres per gaudir d'imatges en 3D

Olcina va dissertar sobre els riscos climàtics derivats del canvi climàtic en el litoral mediterrani espanyol, recordant que el 70% dels municipis no apliquen cap mesura de sostenibilitat territorial en la seua planificació urbanística i que, sense alarmismes, cal actuar ja sobre la planificació territorial per afrontar l'inevitable increment de fenòmens extrems.

 Aspecte del saló d'actes del centre cultural "Joan Fuster"

Manuel Toharia no va decebre i, malgrat el seu estat de salut, ens va obsequiar amb una xarrada farcida d'anècdotes. Entre altres coses, va dir que, segons les dades més recents disponibles, i globalment, les zones de gel del planeta no estan disminuint.

Enrique Moltó i Manuel Toharia

Membres d'AMETSE i AVAMET conversen de manera distesa en un descans

Mig centenar llarg d'aficionats i acompanyants davant el centre cultural de Beniarrés

Al final del matí, Enrique Moltó, "alma mater" del Museu del Clima, va explicar la gestació, el propòsit i el funcionament de la instal·lació, la qual ens va mostrar personalment. Si algú s'anima a visitar el Museu, ho ha de fer els caps de setmana (dissabte matí i vesprada i diumenge al matí). De dilluns a divendres s'obri per a visites escolars concertades.

L'alcalde de Beniarrés, excel·lent amfitrió, fa de guia al Museu del Clima

El dinar al Bar "Nueva Piscina" va estar a l'alçada de les circumstàncies, i les converses entre els assistents es van centrar en els projectes de col·laboració entre les associacions i diferents organismes oficials, la instal·lació de noves estacions automàtiques i, per supost, l'organització de futures trobades, com la que està ultimant AVAMET a la muntanya d'Alacant.

Un moment del dinar

La vesprada va estar dedicada a gaudir de la natura, amb la visita a l'embassament de Beniarrés, el barranc de l'Encantada de Planes i l'albufera de Gaianes. Moltó ens va entusiasmar amb les seues explicacions, que mostren un gran coneixement de la geografia de la zona.

 A l'embassament de Beniarrés, ple a vessar

Enrique Moltó, climatòleg i geògraf, gran coneixedor de la comarca

El barranc de l'Encantada de Planes, el més fotografiat

 Cau el dia a l'albufera de Gaianes

I a poqueta nit, la trobada va arribar a la seua fi. Com sempre, vam quedar molt satisfets de l'experiència i amb ganes de tornar-nos a reunir com més prompte millor. Això sí, desitjant que el règim de ponent que estem patint des de fa mesos es talle i la primavera siga plujosa, que ja toca.