dimarts, 23 d’agost del 2016

Meteontinyent: 10 anys d'informació meteorològica

Aspecte del web en juliol de 2007

La matinada del 24 d'agost de 2006, fa exactament 10 anys, l'estació Davis d'Ontinyent - Llombo començava a pujar dades automàticament a la xarxa meteoclimatic. El projecte meteontinyent començava a prendre forma quan vaig poder adquirir una estació meteorològica semi-professional Davis després d'un canvi de domicili que em permetia fer una instal·lació amb garanties. Després d'unes setmanes fent proves, creant una web casolana des de zero, encara recorde l'emoció que vaig sentir quan vaig deixar connectat l'ordinador tota la nit i les sensacions que em provocava saber que, sense haver de fer res més, les dades pujaven a internet i qualsevol les podia consultar des d'on vulguera.

Xarxa meteoclimatic en 2007 

 Estacions d'Ontinyent a meteoclimatic en setembre de 2007 i setembre de 2011

Des d'eixe moment, l'objectiu fonamental de meteontinyent ha sigut oferir, amb les mínimes interrupcions possibles, les dades meteorològiques d'Ontinyent. A mesura que la tecnologia ha anat avançant, eixa difusió s'ha diversificat a través de canals que en aquell moment eren impensables i s'ha complementat amb comentaris didàctics, resums, reportatges, fotografies, etc. Estem parlant, a banda del portal web propi, de xarxes automàtiques (Meteoclimatic, MXO d'AVAMET, Awekas, Wunderground, Weathercloud), d'un blog, fòrums especialitzats, premsa local, conferències, trobades, Facebook, Twitter (4 comptes!), Google+, xats de Whatsapp, Instagram i fins i tot d'un canal de Telegram:

Nou canal de Telegram

És evident que la tasca, com tota afició, ha suposat renúncies i certs sacrificis tant personals (que els més pròxims han sabut perdonar) com econòmics (despeses del domini i allotjament web, reparacions informàtiques, renovació del material meteorològic, electricitat, etc.) que només en part han sigut cobertes pels patrocinadors i col·laboradors que han confiat (i alguns encara ho fan!) en el projecte. Però el resultat, pense, ha valgut la pena. Tres observatoris propis a Ontinyent (dos en línia) i altre que gestionem a Fontanars dels Alforins, així com col·laboracions amb observatoris de localitats pròximes suposen una inversió de temps gens menyspreable.

Dia fred en desembre de 2014

No puc oblidar al company Jesús Martí, d'Ontimet, amb qui vaig compartir moments inoblidables en aquells primers anys dels nostres observatoris i que ara, per motius professionals, viu a Madrid. També vaig fer amistats (que encara mantinc) a través del fòrum Meteored (hui Tiempo.com) i que, en molts casos, formen hui part d'AVAMET, l'associació valenciana de meteorologia que ha sigut la culminació dels somnis d'aficionats com nosaltres que només ens coneixíem de manera virtual o a través de trobades/kedades ocasionals. Alguns ja no estan entre nosaltres, com Josep Peinado (MeteoValencia), a qui tant devem els aficionats a la meteorologia valencians.

Estacions de la Vall d'Albaida a la MXO d'AVAMET en agost de 2016

Hem compartit amb vosaltres tempestes, temporals de vent, aiguats, sequeres, nevades, onades de calor i fred, pedregades, terratrèmols, incendis, eclipsis (l'astronomia també té el seu lloc)... i esperem seguir fent-ho molts anys més.

Registe de temperatura en agost de 2012

Incorporació a la xarxa Awekas en gener de 2009

1000 seguidors a Facebook, més de 1300 a Twitter, 1.900.000 visites a la web (amb pics de 6000 visites diàries), ... són números que ens encoratgen a seguir avant per la confiança que doneu al projecte meteontinyent. Gràcies a totes i a tots!






Diferents aspectes del web al llarg del temps, i també a la MXO i a Weather Underground

1 comentari:

Anònim ha dit...

Enhorabona de un paisa que et segueix desde la ombra,Fantastic treball