dimecres, 23 de novembre de 2011

Ja era hora! Pluges abundants a la tardor

Preocupats vàrem arribar a finals d'octubre i no era per a menys: la sequera estiuenca s'allargava sense remei i les pluges tardorenques no arribaven. Per sort un episodi de gota freda al final del mes passat va canviar la tendència i les pertorbacions han seguit circulant prou al sud, situant-se de manera que ens ha arribat  vent allevantat mentre el fred en alçada ha afavorit la inestabilitat i la formació de pluges moderades (inclús torrencials local i puntualment).

Fa uns dies, la intensitat d'estes precipitacions va provocar alguns problemes en punts de Castelló i Alacant, i per sort el "xoc" de borrasques que s'acaba de produir al Mediterrani occidental no ha sigut tan virulent com es temia i les pluges de les últimes hores han portat més beneficis que problemes (llevat d'alguns talls menors de carreteres i petites inundacions). Encara que els episodis meteorològics associats a estos aiguats són habituals a l'octubre, no és estrany que es presenten al novembre.

A les estacions de meteontinyent (Llombo i sta. Anna-nord), la precipitació recollida estos tres dies és pràcticament la mateixa: 120 litres per metre quadrat. En concret, 30,5 el dilluns, 26 ahir dimarts i 63,5 hui dimecres. A la resta d'observatoris del terme les quantitats són molt semblants. Cal destacar que en esta ocasió les pluges també han sigut molt considerables una miqueta més a l'interior, superant-se els 100 litres per metre quadrat a Beneixama i arribant-se als 115 a Fontanars dels Alforins. El Comtat i l'Alcoià també s'han vist molt afavorides per les precipitacions. Ací podeu trobar una estadística de les pluges de l'episodi en un bon grapat d'estacions automàtiques del territori valencià. També a la xarxa meteoclimatic (utilitzant el calendari que hi trobareu) podeu trobar més detalls.

Vos deixem amb un vídeo que a primera hora del matí ha filmat "El Periòdic d'Ontinyent", on es veu el cabal del riu Clariano al seu pas pels pots Vell i Nou, així com alguns camins tallats. I a la Televisió Valenciana:

La Vall d'Albaida arreplega la major part de la pluja de València
Desembassen aigua del Serpis al seu pas per Beniarrés

El temps s'estabilitza i el cap de setmana pinta prou tranquil. Però malgrat les altes pressions que ja ens abracen, el vent de gregal portarà núvols i no es descarta alguna pluja dèbil dijous i divendres.