divendres, 14 de novembre del 2008

Primeres gelades de la temporada

Observeu la imatge:

Mostra la temperatura que marcava a les 7:20 del matí l'estació automàtica de Torrevellisca, a Fontanars dels Alforins. Temperatures semblants s'han donat en zones pròximes com Villena, i també s'han assolit els 0ºC a Bocairent, Banyeres de Mariola o Beneixama. Ja a última hora de la vesprada d'ahir, la temperatura va caure uns 4ºC en 45 minuts a Fontanars.

No es tracta de valors oficials, ja que estes estacions automàtiques, normalment en mans d'aficionats o institucions, no estan situades seguint de manera estricta els criteris estàndard (sensors a 1,5 m del sòl, amb terra ajardinat, etc.). En zones urbanitzades és molt difícil, per no dir impossible, seguir els criteris esmentats, i com a mal menor els sensors de temperatura i humitat s'han de situar en terrasses, allunyats uns quants metres de parets i altres obstacles. Per això, solen haver lleugeres variacions respecte als valors que ofereixen les estacions oficials.

No obstant això, sí que dónen una idea molt aproximada de les condicions meteorològiques d'un lloc determinat, i la realitat és que de matinada fa (i seguirà fent els pròxims dies) fred. La nit és llarga, i això afavoreix, en condicions d'estabilitat i si el vent no bufa massa fort, la baixada dels termòmetres.

Segons alguns models, a finals de mes podria produir-se una notable entrada d'aire fred, però la fiabilitat a tants dies vista és molt limitada i la previsió podria donar un tomb.

Ah, i abrigeu-vos bé per a anar a la fira!