dijous, 1 d’octubre del 2009

Un bon grapat de litres en pocs dies

La situació de gota freda viscuda els passats dies arriba a la seua fi, i coincidint amb l'acabament del mes cal fer un recompte de les (impressionants) quantitats recollides. Faré ús de les dades del meu observatori Ontinyent - Llombo. Les quantitats recollides per altres observadors del terme poden diferir de les que citaré, i ser en alguns casos una mica superiors per trobar-se els pluviòmetres més a la vora de la serra o en indrets més afavorits pels vents o el ruixat de torn.

També haureu observat que la precipitació que ofereix l'estació automàtica és inferior a la real, malgrat els ajustos periòdics que li faig. A veure si en el pròxim episodi va més fina...

Fins el 31 d'agost s'havien recollit a la nostra ciutat 257,2 mm, que suposaven arrossegar un dèficit hídric malgrat els 42,8 mm del citat mes. Amb tot, l'excel·lent comportament dels últims mesos del 2008 va ajudar a tancar un bon any hidrològic (que comença l'1 de setembre i acaba el 31 d'agost de l'any següent) amb uns 683,1 mm, un centenar de litres per damunt del promig dels últims anys.

Però les extraordinàries quantitats recollides entre el 22 i el 29 de setembre (ni més ni menys que 283,6 mm en dos episodis) i uns quants litres més de les tempestes que es van produir entre els dies 13 i 20 arredoneixen un setembre per a recordar, amb 311,8 mm. En definitiva, en una setmana ha plogut el mateix que s'havia recollit en tot el que portàvem de 2009, deixant l'acumulat anual provisional en 569,0 mm que iguala, a més, el promig dels últims anys per a l'any sencer.

L'observador Pablo Guerra, responsable de l'observatori meteorològic del col·legi "La Concepción" també ha fet públiques les quantitats recollides. Segons informa, els 333,1 mm de setembre han convertit un any de sequera en un any plujós, assolint-se 598 mm en el que portem d'any. S'ha batut el rècord de setembre més plujós (el de 1989 amb 288 litres), però el 30 de setembre de 1997 encara conserva la dada de més pluja en 24 hores. (No s'inclouen ací els ruixats del dia 30, que van aportar uns 5 litres més a estes xifres).

Pel que fa a les quantitats de pluja en la resta del territori valencià, l'amic Sergi Segura ("meteonix") ha publicat un complet recull i ha elaborat el mapa corresponent (com sempre que hi ha un episodi de precipitacions extraordinàries). Una tasca impagable.

Malgrat el colp de mà a la sequera que començàvem a patir, convindreu amb mi en què eixes plogudes de caràcter torrencial tampoc són les millors per a què els assedegats terrenys beguen a gust, a part de fer malbé alguns conreus per inundació de bancals i causar no poques dificultats en camins i diversos elements urbans. Però cal mirar la part positiva del temporal, i els nombrosos aficionats a recórrer les serres durant la tardor buscant els preuats "esclatasangs", "bolets" o "pebrassos" estan d'enhorabona. I què em dieu de la recàrrega dels aqüífers? Si el que queda de tardor (i també l'hivern) les precipitacions es mantenen en els valors habituals donarà gust passejar pels nostres racons preferits; a més, podrem afrontar amb garanties el dur estiu mediterrani.

Però no avancem esdeveniments. Gaudirem del que tenim ara mateix i si plou més... la deixarem caure ben a gust.