dijous, 27 de gener del 2011

Serà veritat? Ni en els millors somnis...

Després de les pluges de hui dijous (al voltant de 15 litres per metre quadrat a Ontinyent), i amb un cap de setmana de temps insegur (entrarà ponent però es poden produir alguns ruixats), caldrà estar molt atents a l'oratge de la pròxima setmana. Els models numèrics (milions de càlculs que donen lloc a diferents previsions meteorològiques a curt i llarg termini) ens mostren un panorama ben blanc per a la pròxima setmana. Avisem que encara falten molts dies però no està de més gaudir d'unes previsions com estes:



Repetim, el més probable és que es produisquen "rebaixes" i la precipitació final siga menor, o bé que les nevades es queden en cotes més altes i el que arrepleguem siga bona cosa d'aigua.

Ahí queda el detall, i si les previsions automàtiques mostren això és que hi ha alguna probabilitat (per menuda que siga) que acabe passant el que tots estem pensant...

Edició: 30-gener-2011, 19:50

Per si algú no havia entés això de les "rebaixes", que pegue una ullada al meteograma del diumenge per la vesprada (qualsevol paregut amb l'anterior és pura coincidència):


I encara sort, ja que fa unes hores la precipitació prevista era zero... A les televisions més pròximes (RTVV, TV3) anuncien possibilitats de nevades en cotes baixes (400 m) per al dilluns, millorant l'oratge a partir del dimarts amb l'entrada en acció de les altes pressions. Al mateix temps, este matí l'AEMET ha activat l'avís de nivell groc per nevades. Així que és possible que encara es blanquegen les serres i, per què no, que puguem veure caure des de casa eixa neu que cada hivern es deixa veure amb comptagotes per estes contrades...

No cal dir que els models numèrics es veuen incapaços de modelitzar amb precisió i coherència situacions com la que es presenta, en la què el moviment de les masses d'aire uns quilòmetres i la influència del relleu i els vents poden canviar totalment una previsió a curt termini.