dimarts, 24 de maig del 2011

Comença a apretar la calor al migdia i altres notícies

Fins ara, la primavera ens estava mostrant la tradicional "variabilitat" associada a l'estació: temps molt canviant, amb estones de sol i bona temperatura i jornades dominades pels núvols i els ruixats. De fet, pluviomètricament està sent una temporada molt agraïda, amb 92 mm mesurats en maig i més de 200 mm entre març i abril. D'ací a uns dies tindreu més detalls en l'habitual resum mensual.

Pel que fa a temperatures, estos dies el termòmetre s'està enfilant fins als 30ºC en molts punts de la Vall d'Albaida, amb un domini aclaparant del sol, i algun grau més en els forn tradicional de la Costera. Cal dir que almenys durant 6 dies de maig les màximes no han arribat als 20ºC, mentre que les mínimes s'han mostrat prou estables i s'han mogut amb poca variació entre els 10 i els 15ºC.

Reconec que enguany li estic trobant aquell "puntet" al mes de maig: moltíssima lluminositat, que s'allarga des de bon matí fins a ben entrada la vesprada; temperatures agradables, sense fred ni calor; a casa es pot estar sense calefacció ni aire condicionat, etc.

També són notícia estos dies violents fenòmens naturals que escapen al control humà: terratrèmols, tornados i erupcions volcàniques, que llancen a l'atmosfera quantitats ingents de pols i cendra que provoquen, entre altres efectes, alteracions en el trànsit aeri europeu.

Dissabte ens reunirem alguns aficionats per fer la ruta biodivers Carrícola, i el mateix dia altre grup de gent estarà al CEMACAM Venta Mina en un curs d'iniciació a la meteorologia en casa.


Ah!, i encara podeu gaudir amb una mica de sort d'una conjunció planetària a la matinada.