Hi ha qui diu que fa el que toca: fred. Això no és del tot cert, perquè tantes gelades seguides, tan fortes i que abasten tant de territori no les tenim tots els anys. No oblidem tampoc que gener ens va portar uns dies de veritable calor, però d'això ja fa algunes setmanes i la temperatura mitjana del mes passat va ser una miqueta superior a la normal però sense excessos. Les imatges que ens mostren els mitjans de comunicació de mitja Europa sota el gel, rius i mars congelats, neu pertot arreu i persones mortes pel fred ens donen una idea de la potència de l'episodi que pareix que arriba a la seua fi.
La pròxima matinada es preveu que siga de les més fredes (si no la més) dels últims dies, ja que juntament amb la massa d'aire gèlid en alçada cal afegir cels serens i vents encalmats. Les baixes temperatures seguiran fins el dilluns, moment en què el termòmetre començarà a remuntar a poc a poc. No farà calor, sinó que al migdia s'estarà millor, les gelades aniran reculant cap a l'interior perdent força i els valors tèrmics seran els habituals per a l'època.
Com a curiositat, ací teniu un comentari del climatòleg Enrique Moltó sobre l'origen de les masses d'aire que provoquen les onades de fred a les nostres comarques: ártica marítima, polar continental i àrtica continental o siberiana.
Imatge extreta de "El temps amb nom i cognom".
Vos adjunte una acurada anàlisi "a posteriori" de l'onada de fred, amb un bon grapat de dades per mirar amb deteniment. Una excel·lent tasca de Rafa Tena ("meteomarxalenes").
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada