divendres, 9 de novembre del 2012

Temps gris de tardor

La configuració de les grans masses d'aire i els corrents atmosfèrics associats estan afavorint el pas de successius fronts que porten molta nuvolositat i pluges associades a pràcticament tota la península Ibèrica. Unes precipitacions molt ben rebudes, ja que afecten sobretot a l'interior peninsular i consegüentment a les capçaleres dels principals rius i embassaments.

Encara que els fronts arriben afeblits a les nostres comarques i deixen poca pluja, el que sí porten és molta nuvolositat. El sol no es deixa veure i arriba poca radiació a la superfície terrestre. Al mateix temps, es reforça la sensació de trobar-nos en ple l'hivern, ja que es fa fosc molt aviat.

Vos mostrem la gràfica de radiació solar dels últims dies a l'observatori d'Ontinyent - Llombo. Es considera "hora de llum solar" quan la radiació supera els 150 vats per metre quadrat. Fixeu-vos les poques hores que ha passat això últimament. Un dia assolellat a meitat de novembre serien aproximadament unes 8 hores de llum solar. El dijous en vam tindre 5, 1 dimarts i divendres i cap el dimecres.

Ja vos avancem que això no canviarà massa el cap de setmana. Dissabte sí que tindrem ullades de sol, però al final del diumenge i la matinada del dilluns s'esperen pluges de certa importància. Un episodi curt però intens de precipitacions, si no canvien els mapes.