Si els Reis d'Orient t'han portat una estació meteorològica digital, estàs d'enhorabona. Podràs fer per tu mateix un seguiment de les variables meteorològiques més importants i amb una mica de pràctica fer algun pronòstic o, com a mínim, encertar amb la roba que t'has de posar abans d'eixir al carrer.
Però primer cal posar-la en funcionament de manera adequada. El que no s'ha de fer és col·locar les piles sense més i penjar el sensor exterior de qualsevol manera. L'estació no estarà ben configurada i les dades que mostrarà no serviran de res.
És molt important començar llegint les instruccions que porta l'aparell. Segons siga més o menys sofisticat, se'ns guiarà pel procés d'instal·lació. Així, és possible que s'haja d'introduir l'altura del lloc on vivim, o la pressió atmosfèrica. En este cas, podem consultar la pressió que marquen estacions pròximes a la nostra a la xarxa meteoclimatic, per exemple. No obstant això, independentment de la pressió que marque l'aparell, té més importància la variació de la mateixa, que sol mostrar-se amb unes barres verticals.
La majoria d'estacions mostren un pronòstic basat en la variació de la pressió amb un simbolet (sol, núvol, pluja, etc.). Des d'ací ja vos diem que, en general, això no serveix per a res. O siga, que no torneu l'estació a la botiga perquè no "encerta" el temps que farà.
També caldrà parar atenció al sensor exterior, ja que s'ha de configurar i situar de manera que el senyal de ràdio arribe sense problemes a la base. Hauria d'evitar la radiació solar directa o pròxima, i també la pluja. S'ha de situar en un lloc ben ventilat i preferentment orientat al nord. Si no és possible, caldrà canviar-lo de posició segons l'època de l'any per evitar que li pegue el sol directament. Algunes estacions permeten controlar fins a 3 o inclús 5 sensors, que podem penjar en altres ubicacions exteriors o en diferents habitacions de la vivenda. Així podrem ajustar millor la calefacció o l'aire condicionat per tal d'estalviar en el consum.
Els models més sofisticats porten pluviòmetre, penell i connexió a l'ordinador. En este cas s'ha de ser molt més acurat en la instal·lació dels elements i el més aconsellable és consultar fòrums més especialitzats on els aficionats aprenen uns d'altres. Feu una ullada al d'AVAMET, Tiempo.com, Patim la Meteo o Meteoclimatic. Allà podreu plantejar i solucionar qualsevol dubte que tingueu.
I ja ho tenim! Ara, a gaudir de l'estimulant món de la meteorologia. Benvinguts!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada