diumenge, 5 de maig del 2013

L'observatori meteorològic del Llombo estrena pluviòmetre

Des que es va posar en funcionament l'any 2006, la precipitació a l'observatori d'Ontinyent - Llombo s'ha estat mesurant amb el pluviòmetre automàtic incorporat a l'estació Davis Vantage Pro2. Periòdicament s'ha anat ajustant amb l'ajuda d'un pluviòmetre manual de 40 mm de capacitat, el qual dóna una precisió raonable. Així, mensualment s'han corregit els possibles errors de mesura associats a un instrumental electrònic que, en precipitacions de forta intensitat (habituals en el nostre clima), tendeix a mesurar a la baixa.

Pluviòmetre automàtic Davis (esquerra) i pluviòmetre de plàstic (dreta)

Ara, i gràcies en part a la inestimable ajuda dels comerços col·laboradors del portal, meteontinyent ha pogut adquirir un pluviòmetre CoCoRaHS de prestacions professionals. Prova de la seua fiabilitat és l'homologació del mateix a la xarxa meteoclimatic i la utilització en xarxes d'observació nord-americanes. Ara és possible adquirir-lo en Espanya amb la graduació mètrica. La seua capacitat és de 279 mm i per tant permet mesurar ruixats d'extraordinària intensitat "sense despentinar-se". Al ser transparent, permet mesures directes de fins a 25,4 mm sense haver de buidar-lo.

Pluviòmetre CoCoRaHS a Ontinyent - Llombo. Al fons, la Davis Vantage Pro2.

Per sort va arribar just abans de l'episodi de pluges que ens va afectar ara fa una setmana. Les quantitats recollides amb el nou instrumental han demostrat que el pluviòmetre automàtic està perfectament cal·librat i la sèrie de dades de l'observatori és coherent, com era d'esperar per altra banda.

Amb l'adquisició del pluviòmetre CocoRaHS, el principal observatori de meteontinyent acaba amb una de les seus mancances i augmenta encara més la fiabilitat de les dades i la confiança dels aficionats i públic en general amb la nostra tasca.