Detall posterior de la nova samarreta d'AVAMET
Qualsevol excusa és bona per reunir-se amb els companys d'afició, però esta vegada pagava la pena: un cap de setmana a Titaguas i Aras de los Olmos, on la meteorologia i l'astronomia van de la mà.
Fa poc més d'un any, AVAMET inaugurava la seua segona estació pròpia a Titaguas, en concret a les instal·lacions de Cosmofísica. Aquella llavor va germinant i ara s'ha posat en funcionament una gàbia meteorològica manual, primer element del futur parc meteorològic i astronòmic de la localitat.
Detall de l'instrumental de la gàbia, a la qual per cert li falta un petit ajust per la part posterior
El matí del dissabte va estar dedicat a les ponències de Daniel Millán, el nostre tresorer ("1 any d'observacions a Titaguas. Estació automàtica d'AVAMET de Titaguas-Cosmofísica"), de Joanma Bullón ("25 anys de meteorología a Aras dels Oms (1989-2014)" i “Meteorologia del Javalambre Valencià a 1750 metres d’altitut”) i d'Ángela del Castillo, directora de l'Escola de Ciències Cosmofísica de Titaguas ("La Meteorologia a l’Escola de Ciéncies de Cosmofísica").
Per la vesprada, i abans de l'arribada del gruix del grup, els assistents van tindre una visita guiada per Titaguas i el seu meravellós entorn.
De nit vam gaudir d'una observació astronòmica sota les directrius d'Ángela i Emilio, als quals agraïm la seua hospitalitat i disposició.
La Lluna, Mart, Spica i en primer pla l'estació meteorològica Davis Vantage Vue
L'Osa Major culmina la cúpula de l'observatori de Titaguas
El diumenge les activitats es van traslladar a la veïna població d'Aras de los Olmos, posseïdora d'un cel excepcional per a l'observació astronòmica i a on hi ha instal·lats diferents telescopis. Abans d'una ruta d'un parell d'hores per les serres del voltant, Joanma Bullón feia mostra de la seua meticulositat en la presa de dades meteorològiques.
Joanma Bullón fent l'observació diària en l'observatori d'Aras de los Olmos
Un merescut dinar al restaurant "Las Sabinas" d'Aras Rural va ser el preludi d'una de les activitats més esperades i que no va ser possible al matí: l'observació del sol per projecció amb el telescopi que té Joanma per a este tipus d'activitats. Vam quedar meravellats per la immensa base de dades d'imatges solars en tres bandes diferents que ha recopilat en els últims 30 anys. Un tresor i una tasca poc reconeguts.
Detall de l'espill del telescopi
La Cambra d'Aras disposa de molt d'instrumental per a l'observació solar
El disc solar amb les típiques taques, reflex de l'activitat de l'estrella
Vam arribar a casa rebentats, però ja estem pensant en la pròxima trobada, al setembre, que enguany afegirà al típic sopar "buscant la gota freda" la instal·lació d'una estació meteorològica al càmping de Mariola. Vos mantindrem informats!
Posta de sol a Titaguas. En primer pla, la gàbia oficialment inaugurada el dissabte
Aras de los Olmos. El pas d'un front va impedir l'observació solar al matí
Excepcional ombra per a descansar i escoltar a Joanma Bullón
El cel es va mostrar generós oferint-nos boniques formacions nuvoloses
Quantes espècies de pi vam ser capaços d'identificar?
La pluja no va fer acte de presència
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada