dijous, 23 d’octubre del 2014

2014: altre any càlid a nivell global, segons la NOAA


Aprofitem les altes temperatures que hem patit estos passats dies per preguntar-nos: és normal que faça tanta calor a l'octubre? Això només està passant ací?

Anem a pams. No és estrany trobar-nos períodes càlids en plena tardor. Ara bé, els pics de calor que hem patit fa uns dies poden qualificar-se d'excepcionals, encara que si considerem el mes sencer les dades diuen que serà molt càlid, però res estrany els últims anys. Siga fruit de l'escalfament global degut al canvi climàtic, o bé a algun cicle càlid de menor escala, ens estem acostumant a patir calor en un mes que tradicionalment suposava guardar la roba d'estiu.

Per altra banda, la NOAA ha fet públic un informe segons el qual la temperatura mitjana sobre la superfície terrestre (tant continental com oceànica) en setembre de 2014 ha sigut la més elevada des que es tenen registres. A més, els mesos de gener a setembre d'enguany, juntament amb els de 1998, han sigut els més càlids mai registrats. Tots es detalls els teniu en castellà en el següent article de la RAM (Revista del Aficionado a la Meteorología).

Conseqüència directa tot açò del canvi climàtic? No se sap, però el que sí és cert és que cada vegada ens trobarem més fenòmens meteorològics inusuals o extrems en qualsevol moment de l'any, ja siga calor en hivern, tempestes fortes en primavera, aiguats en hivern, etc.