dijous, 18 de juny del 2015

Avanç climatològic de la primavera de 2015 (AEMET)

A poques hores de l'arribada de l'estiu astronòmic, AEMET-CV ha fet públic el resum climatològic de la primavera (de març a maig). Les dades són provisionals i s'han de validar posteriorment. No obstant això, les conclusions són igualment vàlides.

Com ja sospitàvem, ha sigut molt càlida (14,9º de temperatura mitjana, +1,3º superior a la temperatura esperada), la més càlida des de 2006 i la quarta més càlida des de 1950.



Malgrat tot, la setmana de falles va ser la més freda des de 1987. Per contra, la primera quinzena de maig les temperatures van ser molt més altes de l'habitual, superant-se el de llarg dia 14 els 40º en molts observatoris (45,0º Antella, 44,4º Carcaixent, 44,0º Alberic). A nivell de tot el territori, la màxima d'aquell dia es va situar 14,8º per damunt de la mitjana dels últims anys, un pic de calor absolutament extraordinari, com ja vam informar en el seu moment.



Pel que fa a precipitació, el temporal de pluja dels dies 18 al 24 de març va marcar el balanç final, i així podem considerar que la primavera ha sigut molt humida, amb una mitjana de 137,8 mm (+37%). Abril i maig van resultar molt eixuts.




Com es veu al mapa, la diferència entre el nord i el sud del territori ha sigut molt acusada. Cal esmentar també les tempestes de la primera quinzena de juny, que de manera molt local han deixat acumulats de més de 100 mm (Benicarló, àrea metropolitana de València).

Amb tot això, el balanç pluviomètric des de l'1 de setembre (any agrícola) és el normal dels últims 30 anys, amb les lògiques diferències segons zones.




Tot seguit una taula amb el percentatge de precipitació acumulat (respecte a la mitjana normal) per comarques:


Agraïm a José Ángel Núñez (cap de la secció de climatologia de la Delegació Territorial d'AEMET) la informació facilitada.