dimecres, 28 de març del 2018

Presentació del llibre "Clima i oratge a Ontinyent", de Pablo Guerra


Dimarts passat, i a l'Aula Magna del Campus d'Ontinyent de la Universitat de València, va tindre lloc la presentació del llibre "Clima i oratge a Ontinyent", de Pablo Guerra, col·laborador d'AEMET (Agència Estatal de Meteorologia, abans INM) des de fa 30 anys.

Acompanyat per diferents autoritats acadèmiques, institucionals i polítiques, l'observador va exposar al públic que omplia la sala la motivació i els objectius d'una obra que esdevé una referència pel que fa a l'estudi del clima d'Ontinyent (i de la Vall d'Albaida per extensió). Escrita, segons l'autor, "des de la honestedat i la rigorositat en la presa de dades", conté un important recull de taules i gràfics que permeten, tant a l'entés com al neòfit, interpretar els canvis del clima mediterrani típic de la comarca.


Podem trobar, entre altres curiositats, la història dels 108 anys de l'observatori (lligada a la dels pares del Col·legi la Concepció) i la dels diferents observadors que, amb constància i paciència, han anotat totes les manifestacions de l'oratge, des de les més cridaneres (tempestes, sequeres, aiguats, nevades,...) a les més banals (hores d'insolació, dies de boira, etc.)

S'hi fa una completa descripció de l'observatori i de la instrumentació que conté, així com una caracterització estacional i mensual del nostre clima. L'autor identifica, a més, dades i indicadors del canvi climàtic que els experts haurian d'analitzar amb atenció.

L'obra compta amb la col·laboració, entre altres, del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i del Departament de Didàctica de les Ciències Socials i Experimentals de la Facultat de Magisteri.