dimarts, 14 d’abril del 2020

Primers indicis de correlació entre variables meteorològiques i propagació de la COVID-19

En línia amb altres investigacions internacionals, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), juntament amb l'Instituto de Salud del Carlos III, dins de l'estudi de la influència de determinades variables meteorològiques i la contaminació ambiental en la incidència i propagació de la COVID-19, ha trobat que, a menor temperatura mitjana, major incidència de la malaltia.

Hi ha un patró que es repeteix: l'índex de contagis diari és major en aquelles Comunitats Autònomes amb registres termomètrics mitjans més baixos (la Rioja, Navarra) i més baix a regions com ara Múrcia, Andalusia o Canàries.

En el cas d'Astúries i Cantàbria, malgrat ser zones fredes, potser la humitat de l'aire redueix significativament la transmissió. Per altra banda, la concentració de partícules contaminants (PM10) pot agreujar la incidència de la malaltia.

Pel que fa a l'arribada de l'estiu, i segons el portaveu d'AEMET Fernando Belda, cal anar amb compte perquè a banda dels factors ambientals hi ha altres de socials (la gent es mou més) i la major contaminació deguda a l'estabilitat atmosfèrica podria contrarestar l'efecte positiu de la pujada de les temperatures.