dissabte, 19 de novembre del 2022

Crònica de la I Jornada Divulgativa AEMET - Meteofederación

 

Programa de la jornada

La relació entre AEMET, el principal organisme meteorològic estatal, i els aficionats a la meteorologia mai no ha estat fàcil. Només els últims anys, i gràcies a l'esforç de representants de l'agència i de les associacions meteorològiques, s'han pogut superar els entrebancs, les desconfiances i algunes inèrcies que bloquejaven una col·laboració necessària. La creació de la Meteofederació, a la qual pertany AVAMET, ha afavorit la signatura d'un conveni que, entre altres aspectes, contempla l'organització d'actes com el que ha tingut lloc hui a València.

Estrella Gutiérrez (AEMET) i Empar Landete (Meteofederación) inauguren la jornada.

La satisfacció era evident entre els assistents a la I Jornada Divulgativa que ha tingut lloc a les instal·lacions de l'Hotel Las Arenas. S'han exposat treballs i investigacions d'aficionats i conferències de professionals que han compartit inquietuds i han debatut diverses temàtiques en una taula redona moderada pel delegat d'AEMET a la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo.

Representants de NOROMET, AMETSE, ACAMET-CAZATORMENTAS i AVAMET.

Observadors, aficionats, predictors, divulgadors, professors, estudiants i investigadors de diferents llocs d'Espanya han coincidit en la fita que suposa este primer pas i la necessitat de continuar i aprofundir una col·laboració gens fàcil. La societat demana més agilitat i disposició a l'AEMET a l'hora de facilitar les seues dades i d'eixir al pas d'informacions confuses, mentre que l'agència comença a entendre que les dades que ofereixen les xarxes d'estacions automàtiques dels aficionats són imprescindibles en el seguiment meteorològic i que cal incorporar-es a les investigacions climatològiques sempre que la qualitat de les sèries estiguen garantides.

Refrescava de valent a l'exterior de les instal·lacions

Menció especial per a Empar Landete, presidenta de la Meteofederación, Rafael Armengot, que s'ha bolcat en l'organització de l'event, i José Ángel Núñez, sempre disposat a atendre les necessitats tant dels aficionats com dels mitjans de comunicació valencians.


Ponents, profesionals i aficionats han aportat idees per tal d'aprofundir en la col·laboració entre diferents estaments i organitzacions meteorològiques.