dijous, 1 de febrer del 2024

Meteontinyent activa un nou observatori meteorològic: Torre de Torús

Tenim el plaer d'anunciar-vos l'activació d'un nou punt d'observació meteorològica al terme d'Ontinyent. Es tracta d'una estació automàtica Ecowitt/Froggit situada al sud del terme, a poca distància del Pou Clar, junt a la coneguda com Torre de Torús. Es tracta de la cinquena estació pròpia de meteontinyent que, com sabeu, gestiona també els observatoris del Llombo, sta. Anna (nord/Foia de la Perera), Alba i Ponceta, i "a mitges" els de l'Alt de Toledo (amb Juan Antonio) i el de Fontanars dels Alforins - Gasolinera (amb Vicent), tots dos socis d'AVAMET.

D'ençà que l'any 2006 vam tindre l'oportunitat d'instal·lar la primera Davis al Llombo la tecnologia ha anat avançant i ara mateix es compten per desenes les estacions que oferixen dades en temps real per les nostres comarques. Ara bé, el fet de pertànyer a la MXO d'AVAMET és garantia de fiabilitat de les dades donats els controls constants de les instal·lacions dels socis i de les dades que es mostren al públic.

El model adquirit funciona autònomament mitjançant una plaqueta solar, bateria de recolzament i una avançada consola que es connecta a una xarxa wifi per a transmetre les dades a internet. Després de les nombroses proves satisfactòries a què hem sotmés l'estació al llarg dels últims anys l'hem triat com a instrumental principal a la Ponceta i a Torre de Torús i com a xarxa redundant al Llombo, sta. Anna (nord/Foia de la Perera) i Alba. Això vol dir que en cas d'avaria informàtica els observatoris continuaran pujant ininterrompudament dades a la MXO.


Tenim pendent encara el canviar/ajustar algunes peces i sensors als observatoris de sta. Anna (nord/Foia de la Perera), Alt de Toledo i Alba. Esperem que d'ací a unes setmanes estiguen oferint les dades que, vosaltres, fidels seguidors i seguidores, mereixeu.

Com ha quedat demostrat, la presència de tants punts d'observació meteorològica està proporcionant, tant als aficionats com als investigadors, comunicadors i climatòlegs, una visió més acurada de l'evolució del temps i del clima (temporals, gelades, onades de calor, sèries  estadístiques) fonamental per entendre el complex procés de canvi climàtic que ja estem experimentant.

Agraïm José Antonio Gironés la seua predisposició i ajuda en la instal·lació i posada en marxa de l'estació d'Ontinyent - Torre de Torús (ja podeu posar-la als favorits del vostre dispositiu).