dimecres, 9 de juliol del 2008

Quina calor emprenya més?

Ara ens toca suportar els rigors dels calorosos estius mediterranis. Però podem anar una mica més enllà.

Avui, per exemple, la temperatura està prou continguda: 30,6ºC, fa sol i bufa brisa de gregal. Sembla un dia perfecte d'estiu, però es tracta d'una brisa humida: amb 51% d'humitat relativa, eixa temperatura provoca en el cos humà una sensació de calor de 37,4ºC. És l'anomenada temperatura de xafogor o humidex, que es pot calcular en línia ací. Quan eixe valor és elevat diem que fa "basca". De nit, si la brisa empenta alguns núvols baixos, amb 23ºC i un 85% d'humitat relativa tindríem una sensació de basca de 31ºC: difícilment podriem descansar a gust.

Ara bé, per demà dijous es preveu l'entrada de vent eixut de ponent o llebeig. Una bona ponentada pot portar el termòmetre fins, posem per cas, els 36ºC. La humitat podria baixar fins el 21% i tindríem una temperatura de xafogor de 37,4ºC, la mateixa que en la situació anterior.

O siga, que no està de més, sobretot a l'estiu, saber també quina humitat relativa "acompanya" a una determinada temperatura. Cada 10 minuts la podeu saber, ben actualitzada, a meteontinyent.es. Si és elevada, amb tota seguretat notarem més "basca", ja que la suor no pot escapar fàcilment a un aire que ja porta molta humitat.