dissabte, 18 de setembre del 2010

Nit de llamps i pluges

Quan ahir divendres a la vesprada el ponent que bufava va deixar el cel ras, pocs esperàvem que unes hores després les pluges i els llamps es presentarien de manera tan impetuosa.

Malgrat que els models numèrics pronosticaven ruixats intensos i l'AEMET mantenia l'alerta groga a la nostra zona, l'escepticisme era el sentiment que dominava l'ànim dels aficionats a la meteorologia de la zona (reunits quasi una trentena, per cert, a València, en un emotiu sopar en memòria de Josep Peinado).

Poc abans de la mitjanit, i quan inexplicablement l'AEMET desactivava els avisos, un nucli de pluja secundari del que estava deixant importants aiguats a l'extrem nord de Castelló i Catalunya es va reactivar, ajudat per l'elevada humitat ambiental i el vent que entrava de llevant. Va agranar bona part del territori valencià, entrant per l'interior sud de València i eixint pel nord de l'Horta.

La torrencialitat de la pluja (acompanyada de considerable aparell elèctric) va deixar registres notables en poc temps, d'uns 80 mm a Algemesí o l'Alcúdia, 51 a Montserrat-Casadalt i al voltant de 40 mm a la zona metropolitana de València. A la Vall d'Albaida trobem quantitats que van dels 6 mm a Otos, passant pels 16 mm d'Ontinyent i uns 30 mm a Fontanars dels Alforins.

Es veu que el sopar d'anit a València, que se celebra cada tardor "invocant" a la gota freda, i de la mà de Josep, allà on estiga, va tindre molt a vore en este episodi de pluges que quasi coincideix amb l'arribada oficial de l'estació.

En esta trobada es van donar els primers passos seriosos del que serà la futura Associació Valenciana d'Aficionats a la Meteorologia (AVAMET), que portarà el nom de Josep Peinado. Si estàs interessat en formar-hi part, trobaràs més informació al fòrum d'ontimet (dona't d'alta i participa!).