dijous, 24 de febrer del 2011

L'hivern meteorològic acaba ben eixut

Ens havíem malacostumat, i després de patir un hivern "dur" l'any passat i de gaudir de dades pluviomètriques per damunt de les normals, enguany han canviat les coses.

La mitjana de precipitació a Ontinyent del trimestre desembre-gener-febrer (l'hivern meteorològic) és d'uns 156 mm. Doncs bé, l'hivern passat es van recollir 308 mm, més de la meitat del que sol ploure tot l'any! Fa dos anys la xifra va ser de 107 mm, però una tardor i primavera plujoses van emmascarar eixe lleuger dèficit i l'any va acabar amb bones xifres de precipitació.

Enguany, però, amb el trimestre pràcticament acabat, es comptabilitzen uns ridículs 41,6 mm. Si afegim el fet que la tardor tampoc va ser massa plujosa, es comprén la preocupació davant l'arribada dels mesos més càlids de l'any. La irregularitat del règim de pluges del nostre clima no permet fer anàlisis de futur, i res no fa pensar que els pròxims mesos siguen eixuts, o al contrari, que arriben temporals de llevant que carreguen els acuïfers.

Ací teniu, al detall, les precipitacions recollides a l'observatori urbà del Llombo els últims anys.

Pel que fa a l'oratge, després d'uns dies de calma anticiclònica, caldrà parar atenció a una important davallada de les temperatures de cara a la pròxima setmana. Compte amb els refredats!